Kvantno sigurna kriptografija: nova granica online sigurnosti

Novi algoritam osmišljen je kako bi zaštitio online transakcije koje koriste "end-to-end" enkripciju od snažnih napada kvantnih računala

Mladen Smrekar četvrtak, 16. studenog 2023. u 07:42
Novi kriptografski alat trebao bi pomoći da enkripcija bude sigurna od napada moćnih kvantnih računala u budućnosti 📷 vecstock
Novi kriptografski alat trebao bi pomoći da enkripcija bude sigurna od napada moćnih kvantnih računala u budućnosti vecstock

Kriptografi s Fakulteta informacijske tehnologije Sveučilišta Monash u Australiji i odjel CSIRO-a za podatke i digitalne stručnjake Data61 razvili su dosad najučinkovitiji kvantno-sigurni kriptografski algoritam, nazvan LaV. Njegov je zadatak poboljšati sigurnost end-to-end enkripcije kojoj je zadatak osigurati digitalnu komunikaciju između pošiljatelja i primatelja s pomoću ključeva za šifriranje.

Obrana od napada

Trebali bi milijuni godina da normalno računalo ili čak superračunalo hakira i dobije pristup podacima zaštićenim end-to-end enkripcijom. Ali kvantno računalo velikih razmjera moglo bi razbiti trenutnu enkripciju za nekoliko minuta i tako dobiti pristup šifriranim informacijama.

Algoritam se može primijeniti na razne mobilne aplikacije i online transakcije 📷 Scimex
Algoritam se može primijeniti na razne mobilne aplikacije i online transakcije Scimex

Novi kriptografski alat, kažu njegovi tvorci, trebao bi pomoći da end-to-end enkripcija bude sigurnija od napada moćnih kvantnih računala u budućnosti. On se može primijeniti na razne mobilne aplikacije i online transakcije i to prvi praktični algoritam koji se može koristiti za jačanje postojećih sustava protiv kvantnih računala, ističu njegovi tvorci.

Ažuriranje infrastrukture

"Vlade i organizacije za standardizaciju diljem svijeta pripremaju se za mogućnost da bi kvantna računala velikih razmjera mogla postati stvarnost u sljedećih desetak godina", ističu australski inženjeri. "To znači da moramo hitno početi ažurirati našu sigurnosnu infrastrukturu kako bismo koristili kvantno sigurnu kriptografiju i sustave zaštitili na vrijeme."

Projekt je predstavljen na međunarodnoj kriptološkoj konferenciji Crypto 2023  održanoj u Santa Barbari, a algoritam otvorenog koda dostupan je svima.