Koliko je opasno ispiranje javnog WC-a u doba pandemije? Znanost ima odgovor

Istraživači su testirali fiziku tekućina kako bi vidjeli što se događa s kapljicama nastalim ispiranjem školjki i pisoara u javnom zahodu. Otkriće je zabrinjavajuće

Mladen Smrekar četvrtak, 22. travnja 2021. u 10:40

Studija istražuje snagu ispiranja kako bi se testirao rizik od prijenosa COVID-19.
Ispiranje zahoda može stvoriti velike količine aerosola koji sadrže mikrobe, ovisno o dizajnu, tlaku vode ili snazi ​​ispiranja zahoda. Razni patogeni obično se nalaze u stajaćoj vodi, kao i u mokraći, izmetu i povraćanju. Kada se široko rasprše aerosolizacijom, ovi patogeni mogu uzrokovati ebolu, otrovanje hranom, ali i COVID-19.

Žarišta prijenosa bolesti

Respiratorne kapljice ključni su izvor prijenosa koronavirusa, no očito da postoje i alternativni putevi s obzirom na otkriće malog broja održivih virusa u uzorcima urina i stolice. Javni toaleti poseban su razlog za zabrinutost jer su relativno skučeni, imaju velik promet i najčešće nemaju odgovarajuću ventilaciju.

Nakon trosatnih testova koji su uključivali više od 100 ispiranja, istraživači su otkrili značajan porast izmjerenih razina aerosola u okolišu (Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science)
Nakon trosatnih testova koji su uključivali više od 100 ispiranja, istraživači su otkrili značajan porast izmjerenih razina aerosola u okolišu (Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science)

Istraživači s Fakulteta za inženjerstvo i računalne znanosti Sveučilišta Florida Atlantic testirali su fiziku tekućina kako bi istražili što se događa s kapljicama nastalim ispiranjem WC-a i pisoara u javnom zahodu u normalnim uvjetima ventilacije. Za mjerenje kapljica koristili su brojač čestica postavljen na različitim visinama zahoda i pisoara kako bi zabilježili veličinu i broj kapljica nastalih ispiranjem.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Physics of Fluids, pokazuju kako bi javni zahodi mogli služiti kao žarišta za prijenos bolesti, posebno ako nemaju odgovarajuću ventilaciju ili ako toaleti nemaju poklopac. 

Nakupljanje aerosolnih kapljica

Nakon otprilike tri sata ispitivanja koja su uključivala više od 100 ispiranja, istraživači su otkrili značajan porast izmjerenih razina aerosola u okolišu. I školjke i pisoari stvorili su velike količine kapljica manjih od 3 mikrometra; a to znači značajan rizik prijenosa ako te kapljice sadrže i zarazne mikroorganizme. 

Kapljice su otkrivene na visini do 150 cm tijekom 20 sekundi ili duže nakon pokretanja ispiranja. Manji broj kapljica u zraku istraživači su otkrili i nakon ispiranja sa zatvorenim poklopcem. To bi trebalo značiti da su pobjegle kroz male praznine između poklopca i sjedala.

Značajno nakupljanje aerosolnih kapljica generiranih ispiranjem sugerira da ventilacijski sustav nije bio učinkovit, mada nije uočen nedostatak protoka zraka unutar zahoda. Dugoročno, ti bi se aerosoli mogli podići uzlaznim strujama koje stvara sustav ventilacije ili ljudi u pokretu, upozoravaju istraživači. 

Povećane razine do 200 posto

Izmjerene razine povećane su za 69,5 posto kod čestica veličine do 0,5 mikrometara, za 209 posto kod čestice veličine do 1 mikrometara i 50 posto kod čestica veličine do 3 mikrometra. Čak i relativno veći aerosoli predstavljaju rizik u slabo prozračenim područjima iako se brže talože. Često brzo isparavaju u okolišu, a smanjenje njihove veličine i mase omogućava mikrobima da ostanu suspendirani nekoliko sati.

Studija sugerira da bi uključivanje odgovarajuće ventilacije u dizajn i rad javnih prostora pomoglo u sprečavanju nakupljanja aerosola u javnim zahodima. Dobra je vijest da najčešće ne bi trebalo mijenjati cijele sustave; bit će dovoljno preusmjeriti protoka zraka temeljem rasporeda zahoda.