Korisnici mijenjaju navike te rjeđe kupuju nove telefone

Istraživanja tvrtki Strategy Analytics i Ting Mobile pokazala su kako su korisnici zadnjih godina promijenili svoje navike pa sve rjeđe kupuju nove pametne telefone

Stjepan Bilić nedjelja, 25. kolovoza 2019. u 07:00

Nedavna istraživanja koja su provele tvrtke Strategy Analytics i Ting Mobile pokazala su kako korisnici mijenjaju svoje navike pa se rjeđe odlučuju na kupovinu novih pametnih telefona, a češće za nastavak korištenja postojećeg. Dok su korisnici nekada novi uređaj kupovali svake dvije godine, sada se životni vijek postojećeg uređaja produžio na između tri i pet godina.

Razloga tomu je više, a neki od glavnih su svakako to što više nema znatnijeg napretka u tehnologiji pa su i razlike u performansama između dva modela manje ili nedovoljno velike da bi opravdale kupovinu novog uređaja. Drugi je njihova cijena koja je iz godine u godinu sve veća, pa sada imamo pametne telefone čija cijena odavno premašuje 1.000 USD, a ne radi se o posebnim izdanjima presvučenim zlatom ili nekim drugim premium materijalima.

Istraživanje kojeg je provela tvrtka Strategy Analytics pokazalo je kako se prosječni ciklus zamjene telefona u SAD-u produžio na 33 mjeseca, odnosno da Amerikanci u prosjeku novi uređaj kupe svake tri godine, a još nedavno su to činili svake dvije godine, kada bi im istekao pretplatnički ugovor.

Za dva najveća proizvođača pametnih telefona u svijetu, Apple i Samsung, istraživanje je pokazalo kako je iPhone u prosjeku aktivan 18 mjeseci, a Samsungovi pametni telefoni oko 16,5 mjeseci. Očekivano, istraživanje je pokazalo kako se na zamjenu starog telefona novim češće odlučuju mlađi korisnici, a korisnici stariji od 55 godina rjeđe.

David Kerr iz Strategy Analitycsa izjavio je kako se operateri i brendovi uređaja suočavaju sa značajnom inercijom s obzirom na percepciju potrošača o smanjenim inovacijama ili marginalnoj dodatnoj vrijednosti u uzastopnim generacijama premium telefona. Istovremeno, potraga za profitabilnošću od strane proizvođača dovela je do rasta cijena pametnih telefona koje idu ka i preko 1000 dolara. Dodao je i kako će cijene za 5G telefone biti ključna prepreka u promijeni trenutne situacije, usprkos tome što se ta funkcija prepoznaje kao važna za naredni uređaj proizvođača.

Do sličnih zaključaka je došla i tvrtka Ting Mobile u čijem je istraživanju sudjelovalo 3600 ljudi. Čak 55% ispitanika je odgovorilo kako svoj postojeći uređaj namjerava zadržati između tri i pet godina. Andrew Moore-Crispin iz Ting Mobilea, komentirao je kako korisnici više ne vode računa o posjedovanju najnovije cool tehnologije te dodao kako su postali svjesni skupoće telefona te da im njihove potrebe savršeno zadovoljavaju i stariji modeli.