Lidar omogućio fascinantno arheološko otkriće - pronađena najveća i najstarija majanska građevina

Lidar je poslužio za otkrivanje golemog kompleksa koji su Maje prije 3000 godina koristile za astronomske i ceremonijalne svrhe - središnji objekt dugačak je oko 1400 metara, širok gotovo 400 metara i visok preko 10 metara

M. F. srijeda, 10. lipnja 2020. u 07:00

Lidar (Light Detection and Ranging) je vrlo brzo postao jedan od najučinkovitijih alata za istraživanja u arheologiji jer se do otkrića dolazi znatno brže nego uz uobičajene metode. Tako je 2017. otkrivena impozantna građevina Maja, veća od kilometra i stara oko 3000 godina, koja je najvjerojatnije bila korištena za astronomska promatranja i ceremonijalna događanja.

Glavni autor izvještaja o ovom značajnom otkriću, Takeshi Inomata sa Sveučilišta u Arizoni, nedavno je detaljno opisao ovaj monumentalni majanski plato u časopisu Nature. Iako je riječ o nekoć golemim građevinama, njihovi temelji pod zemljom nisu nimalo lako uočljivi jer su prekriveni drvećem i bujnim raslinjem. Lidar je ovom prilikom u punoj mjeri pokazao koliko je koristan alat za arheologe, jer im je omogućio ‘snimanje’ građevine prekrivene zemljom i bujnim raslinjem, nakon čega je izrađena detaljna mapa impresivnog kompleksa s različitim visinama pojedinih objekata.

U ovom pothvatu znanstvenici su proučavali veliku površinu Tabasco regije koja se nalazi u Meksiku na granici s Gvatemalom, što je već poznato kao područje na kojem su obitavale Maje. Sada je to i potvrđeno skeniranjem širokog područja i izradom mape niske rezolucije koja je bila temelj za izradu mapa visoke rezolucije manjih područja.

Time je otkriveno ceremonijalno središte nazvano Aguada Fénix, koje čini središnji element ovog velebnog zdanja. Aguada Fénix povišeni je plato pravokutnog oblika, dugačak oko 1400 metara, širok gotovo 400 metara i visok preko 10 metara. Pretpostavlja se da je to ujedno najstariji i najveći plato od svih otkrivenih površina u ovom kompleksu, a vjerojatno je služio za praćenje kretanja sunca kroz godišnja doba te za provođenje svečanih obreda.

Osim Aguade Fénix, pronađeni su ostaci još 20-ak ceremonijalnih središta, što je najbolji pokazatelj veličine ovog otkrića.

Znanstvenike iznenađuje što za sada nisu nađeni tragovi skulptura vladara koje su uobičajene u ovako velebnim kompleksima. Time je otvorena spekulacija da majansko društvo u tom periodu možda nije imalo uobičajenu centraliziranu vlast u kojoj su drevna središta služila za isticanje centralne figure i za okupljanje privilegirane nekolicine, već su vjerojatno ova središta bila otvorena svima. Pretpostavlja se da su se na tom drevnom ceremonijalnom mjestu u posebnim okolnostima okupljale velike skupine ljudi iz okolnih područja, primjerice u bitnim danima kalendarske godine i tijekom značajnih astronomskih događanja.