Magnetskim nanočesticama rudare litij iz vode

Američki znanstvenici testiraju metodu koja koristi magnetske nanočestice za izdvajanje važnih minerala, od litija do cezija i antimona iz različitih vodenih izvora

Mladen Smrekar ponedjeljak, 9. svibnja 2022. u 20:12

Alkemičari su nastojali pretvoriti olovo u zlato. Iako u tome nisu uspjeli, vađenje dragocjenih resursa iz obilnih izvora i dalje je velik izazov. Istraživači Pacifičkog sjeverozapadnog nacionalnog laboratorija američkog Ministarstva energetike (PNNL) tako testiraju metodu koja koristi magnetske nanočestice za izdvajanje važnih minerala poput litija iz različitih vodenih izvora.

Magnetske nanočestice

PNNL razvija magnetske nanočestice koje su okružene adsorbentom ljuskom koja se pričvršćuje za litij i druge metale koji se nalaze u vodi povezanim s različitim industrijskim procesima.

Ovi izvori mogu uključivati ​​vodu u geotermalnim elektranama i vodu izvučenu iz podzemlja tijekom eksploatacije nafte ili plina. Čestice se također mogu koristiti u otpadnim vodama iz postrojenja za desalinizaciju ili čak izravno iz morske vode. Nakon što se sitne čestice na bazi željeza dodaju vodi, litij se izvlači iz vode i veže na njih. 

Alternativna metoda

Ova tehnologija alternativa je konvencionalnim metodama ekstrakcije koje crpe podzemnu vodu u velike, skupe bazene za isparavanje. Ti procesi mogu potrajati mjesecima ili čak godinama i utjecati na upravljanje podzemnim vodama u sušnim regijama gdje su uglavnom raspoređeni.

Koncentracija litija u vodi diljem Sjedinjenih Američkih Država
Koncentracija litija u vodi diljem Sjedinjenih Američkih Država

Kad bi se ova tehnologija primijenila u geotermalnim pogonima, vrijednost obnovljenog litija mogla bi povećati isplativost ovog oblika obnovljive energije koji koristi vodu za hvatanje topline duboko ispod površine Zemlje i zatim je pretvara u električnu energiju.

Litij je bitan sastojak mnogih elektroničkih i energetskih tehnologija, uključujući lagane litij-ionske baterije koje napajaju sve, od mobitela do električnih vozila. Predviđa se da će globalno tržište litija  do 2028. dosegnuti 8,2 milijarde dolara
Litij je bitan sastojak mnogih elektroničkih i energetskih tehnologija, uključujući lagane litij-ionske baterije koje napajaju sve, od mobitela do električnih vozila. Predviđa se da će globalno tržište litija do 2028. dosegnuti 8,2 milijarde dolara

PNNL ovu tehnologiju razvija s tvrtkom Moselle Technologies, a tamošnji istraživači prilagođavaju ljusku nanočestice kako bi je primijenili i na druge strateški važne elemente i minerale koji se koriste u energetskim tehnologijama, uređajima za medicinsko snimanje i elektronici. Trenutno tako istražuju mogućnosti vađenja cezija i antimona iz geotermalnih slanica u pogonu na Novom Zelandu.