Najinovativnije zemlje svijeta u 2022. godini: Hrvatska na začelju EU

Koristeći podatke iz UN-ovog WIPO Global Innovation Indexa, Visual Capitalist je izradio niz infografika koje rangiraju najinovativnija svjetska gospodarstva

Mladen Smrekar petak, 16. prosinca 2022. u 11:02
📷 freepik
freepik

Od početka stoljeća globalna ulaganja u istraživanje i razvoj utrostručila su se na 2,4 trilijuna dolara. Vratimo li se još malo unazad, vidjet ćemo da su 1960. američke investicije činile gotovo 70% globalne potrošnje na istraživanje i razvoj, a do 2020. taj je postotak pao na 30%. Od otvaranja radnih mjesta i javnog zdravlja do nacionalne sigurnosti i industrijske konkurentnosti, istraživanje i razvoj igraju ključnu ulogu u gospodarskom rastu i inovacijama neke zemlje, utječući na gotovo svaki kutak društva, izravno ili neizravno.

Na napredak i inovacije ne utječe samo količina novca uloženog u istraživanje i razvoj; veliku ulogu u tome imaju i sposobnost usvajanja tehnoloških noviteta, znanstvena istraživanja, ali i aktivnosti rizičnog kapitala 📷 freepik
Na napredak i inovacije ne utječe samo količina novca uloženog u istraživanje i razvoj; veliku ulogu u tome imaju i sposobnost usvajanja tehnoloških noviteta, znanstvena istraživanja, ali i aktivnosti rizičnog kapitala freepik

Koristeći podatke iz UN-ovog WIPO Global Innovation Indexa, Visual Capitalist je izradio niz infografika koje rangiraju najinovativnija svjetska gospodarstva. 

Definicija inovativne ekonomije

Inovaciju je inherentno teško kvantificirati, ali Global Innovation Index već godinama pokušava upravo to. Ovaj okvir koristi 81 pokazatelj, razvrstan u sedam kategorija i uključuje potrošnju na istraživanje i razvoj te neto priljev izravnih stranih ulaganja, potom veličina BDP-a nekog gospodarstva, i intenzitet lokalnog tržišnog natjecanja, zatim razvijenost infrastrukture i energetsku učinkovitost, državno financiranje po učeniku te kvalitetu znanstvenih i istraživačkih institucija, političku stabilnost i sigurnost te lakoću pokretanja posla, broj brendova i patenata uz zabilježeno povećanje produktivnosti rada i potrošnju na softver.

Ukupna ocjena inovacije svake zemlje mješavina je svih nabrojanih kategorija, a zemlje sa sličnim rezultatima mogu biti jake u različitim područjima.

Lista najinovativnijih

Švicarska se na vrhu⁠ nalazi već 12. godinu zaredom, ispred SAD-a, Južne Koreje i Izraela. Za mnoge bi ovo moglo biti iznenađenje. Međutim, tamošnji propisi o intelektualnom vlasništvu smatraju se vrhunskim, a nadopunjuju ih snažna suradnja između sveučilišta i industrije. Uz to, zemlja privlači vrhunske talente zahvaljujući visokoj kvaliteti života.

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Sjedinjene Države najveći su potrošač koji godišnje na istraživanje i razvoj troši više od 700 milijardi dolara. Uostalom, četiri od pet svjetskih kompanija koje najviše troše na istraživanje i razvoj nalaze se u SAD-u: Amazon (42,7 milijardi dolara), Alphabet (27,6 milijardi dolara), Microsoft (19,3 milijarde dolara) i Apple (18,8 milijardi dolara).

Europske se zemlje na toj tablici dobro drže, jer osim vodeće Švicarske u Top 10 ulaze i Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. Hrvatska se pak nalazi na 42. mjestu globalne liste. 

Južna Koreja poznata je po visokom intenzitetu istraživanja i razvoja. To pokreću njegovi industrijski konglomerati, poznati kao chaebols, koji su uglavnom u obiteljskom vlasništvu. Među najvećim tvrtkama nalaze se i korejski Samsung i LG, poznati po visokom stupnju korporativno-akademske suradnje.


Najveći ulagači u milijardama dolara

1. Švicarska 64.6
2. SAD 61.8
3. Švedska 61.6
4. Velika Britanija 59,7
5. Nizozemska 58,0
6. Južna Koreja 57,8
7. Singapur 57,3
8 Njemačka 57,2
9. Finska 56,9
10. Danska 55,9
...
42. Hrvatska 35,6


Europa

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

S 15 od 25 vodećih gospodarstava u svijetu, Europa je pravo mjesto za poticanje inovativnih ekosustava. Kontinent predvodi u društvenom napretku, jednakosti i zadovoljstvu životom. Mnogima tehnološka proizvodnja nije prva stvar koja im padne na pamet kada pomisle na Europu, ali poslovi vrijednosnog kapitala porasli su lani za više od 53%. London, Berlin i Pariz bili su vodeći gradovi za aktivnosti ulaganja u kapital.

Sjeverna Amerika

U Sjevernoj Americi, SAD zauzima najviše mjesto. Zemlja je odavno poznata kao globalni lider u inovacijama, sa snažnim iskustvom u uvođenju novih ideja i tehnologija koje su promijenile način na koji živimo i radimo. SAD vodi prema brojnim pokazateljima, uključujući suradnju sveučilišta i industrije u istraživanju i razvoju te intenzitet nematerijalne imovine.

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Na drugom mjestu u regiji (globalno 15.) smjestila se Kanada, vodeća prema količini zajedničkog ulaganja i strateških saveza na milijardu dolara BDP-a i prema broju primatelja rizičnog kapitala na milijardi dolara BDP-a. Prošle godine ta su ulaganja premašila 14,7 milijardi dolara kroz 752 posla.

Zanimljiv je i primjer Hondurasa (#113). Inovacije se u toj zemlji potiču otvaranjem zona ekonomskog razvoja i zapošljavanja (ZEDE) koje su dosad privukle oko četvrt milijarde dolara privatnih ulaganja i stvorile tisuće novih radnih mjesta.

Južna Amerika

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Čile (#50) je vodeća sila regije, zahvaljujući obećavajućem tehnološkom sektoru u kojem trenutno posluje oko 8000 tvrtki. Zemlja također ima najveću ljestvicu mobilne povezanosti u regiji, a krajem prošle godine pokrenuta je i prva 5G mreža u Južnoj Americi. Slijedi Brazil (#54) s rekordnim brojem IPO-a, vrijednih gotovo sedam milijardi dolara.

Bliski istok i središnja Azija

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Kao najviše rangiran u regiji, Izrael (#16) je jedina zemlja na svijetu koja troši više od pet posto  BDP-a na istraživanje i razvoj. Izrael je i globalni lider u izvozu usluga patentnih prijava te informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Konteksta radi, gustoća novoosnovanih poduzeća po glavi stanovnika u Izraelu je 16 puta veća nego u Europi.

Slijedi Cipar (#27) zbog snažnog državnog financiranja novoosnovanih kompanija. Turska (#37) je pak dom šest jednoroga, potaknutih razvojem mega tehnološkog koridora od Istanbula do Izmira.

Istočna Azija i Oceanija

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Globalno šesta, Južna Koreja predvodnik je napretka u Istočnoj Aziji i Oceaniji. Kroz svoju inicijativu New Deal, vlada provodi projekte pametne zdravstvene skrbi, umjetne inteligencije i pametnih industrijskih kompleksa. Istodobno ubrzava i izgradnju ekološki prihvatljive infrastrukture te obnovljivih izvora energije.

Kina se nalazi odmah iza 10 svjetskih najboljih, a drži prvo mjesto prema više pokazatelja, uključujući rast produktivnosti rada. Kineska gospodarska proizvodnja po zaposlenom radniku raste impresivnih 4,2% godišnje.

Afrika

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Mauricijus (#45) je najviše rangirana afrička zemlja, zahvaljujući prvenstveno kvalitetnim institucijama i sofisticiranom tržištu. Vlada ubrzava ulaganja u tehnološke inkubatore, istraživačko-poslovnu suradnju i nudi porezne poticaje za ulaganja u istraživanje i razvoj. Slijedi Južnoafrička Republika (#61) s Cape Townom gdje svoje urede imaju Amazon, Oracle, IBM, Google i Microsoft.