Provjerili smo koliko traje dostava pisma Hrvatskom poštom u prosincu

Slijedom brojnih prigovora korisnika kojima pošiljke značajno kasne proteklih tjedana, malenim smo eksperimentom pokušali provjeriti koliko je lako u danima prije Božića slati pisma poštom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. prosinca 2020. u 17:00

Već uobičajene kritike na račun Hrvatske pošte, koje govore o kašnjenju i gubljenju pošiljki te dostavljanju samo obavijesti umjesto pošiljki u sandučiće primatelja, posljednjih su tjedana sve glasnije i češće. Možda ste se i sami uvjerili u to kako je domaća poštanska kompanija pretrpana pošiljkama u unutarnjem i međunarodnom prometu, a to je nedavno potvrdio i direktor HP-a Ivan Čulo za RTL. On je kazao kako je prosinac tradicionalno najužurbaniji mjesec u poštanskom sektoru, a zbog pandemije ove je godine zabilježeno oko 22% više pošiljaka nego lani.

Hrvatska pošta je lani isplatila 1,3 milijuna kuna u odštetama za izgubljene pošiljke

Odlučili smo stoga načiniti eksperiment i provjeriti koliko je izvedivo u danima prije Božića poslati pismo, na primjer čestitku, unutar Hrvatske. Naumili smo, dakle, običnu kuvertu poslati iz Zagreba u Zagreb, na udaljenost od nekoliko kilometara od predaje pošiljke do adrese isporuke. Dakako, u međuvremenu ona mora proći kroz sortirnicu Hrvatske pošte i nekoliko ruku dostavljača, pa nas je zanimalo koliko sve skupa traje.

Drugim riječima, željeli smo provjeriti hoće li čestitke poslane u zadnjem tjednu prije Božića na vrijeme stići primateljima.

Teškom mukom do markice

U avanturu smo krenuli 16. prosinca, devet dana prije Božića. Da neće sve proći baš jednostavno kao što smo očekivali, postalo je jasno već na prvom koraku – kupovini poštanske marke. Istu nismo uspjeli kupiti u šest (da, šest!) kioska u nekoliko zagrebačkih kvartova, jer su sve marke HP-a u njima bile rasprodane. Dva poštanska ureda koja smo pritom obišli bila su prekrcana, tj. ispred njih je, na zdravoj fizičkoj distanci, u redovima čekalo 10-15 ljudi. Već tu se moglo naslutiti kakva se gužva u pošti odvija, kako u poslovnicama tako i u logistici.

Nakon što smo na jedvite jade, iz sedmog pokušaja, nabavili poštansku marku, istog dana poslali smo "čestitku" ubacivši je u sandučić ispred lokalnog poštanskog ureda – i čekali njezinu isporuku u "kućni kovčežić", kako to u Hrvatskoj pošti vole reći.

Koliko smo čekali?

Stiglo je!
Stiglo je!

Pismo smo, dakle, u sandučić ubacili 16. prosinca u poslijepodnevnim satima, pa su je djelatnici vrlo vjerojatno odande preuzeli tek dan nakon toga. Pečat preko markice (čini se) pokazuje da je u sustav kuverta zaprimljena 17. prosinca (četvrtak), dok print iz sortirnog stroja otkriva da je tamo bila dva radna dana nakon toga, u ponedjeljak, 21. prosinca u 11:46.

Na zagrebačku odredišnu adresu poštar je pismo dostavio danas, u ponedjeljak, 28. prosinca.

Ukupno smo, dakle, u božićno vrijeme na isporuku pisma čekali 12 dana. Ako od toga oduzmemo dva vikenda i Božić, ispada da je Pošti za dostavu čestitke iz Zagreba u Zagreb trebalo neto šest radnih dana. Pouka teksta – želite li da vam u prosincu bilo što stigne na vrijeme, pošaljite barem dva tjedna ranije i nadajte se najboljem.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi