Samo jedna neprimjerena slika na Internetu može ostaviti trajne posljedice na dijete

Prema istraživanju koje je za A1 Hrvatska provela tvrtka IPSOS, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93 posto ih niti ne želi koristiti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 16:35

Doticaj s neprimjerenim sadržajem vrlo je učestao i lak i to je uglavnom prva negativna strana Interneta s kojom se djeca susretnu, istaknuli su sudionici rasprave o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija održanom danas u zagrebačkom Muzeju iluzija.

S ciljem da potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija, o ovoj su važnoj temi na poziv tvrtke A1 Hrvatska govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

Svoje je iskustvo korištenja društvenih mreža iznio 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić čiji počeci objavljivanja na internetu nisu pozitivno prihvaćeni, a sve je počelo s bezazlenom objavom nakon koje je dobio na tisuće ružnih i neugodnih komentara iz cijelog svijeta. U samo nekoliko sati na Internetu su izneseni svi njegovi privatni podaci poput adrese i mjesta gdje mu rade roditelji.

"Prvo sam bio u šoku, nisam mogao vjerovati da postoje osobe koje su toliko mržnje razvile prema meni. U tom trenutku moji roditelji su odigrali veliku ulogu. S 15 godina nisam se znao nositi s tim, no objasnili su mi kako će sve proći u roku tri dana i da samo trebam misliti pozitivno, pa sam kroz sav hate prošao hladne glave. Zato danas, kad već imam glas koji publika sluša, radije odabirem širiti pozitivne misli, energiju, sadržaj, jer smatram da je to ono što je ljudima potrebno," rekao je Marko Vuletić koji na društvenim mrežama ima više od 180.000 pratitelja.

Važnost edukacije roditelja i djece

U sigurnom korištenju brojnih mogućnosti koje nam pruža Internet ključna je edukacija roditelja. Kako je pokazalo istraživanje, roditelji nisu svjesni opasnosti i posljedica koje neprimjereni sadržaj s Interneta može izazvati kod djece. U drugom koraku veliku pažnju treba posvetiti i edukaciji djece.

"Općenito bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da se nose s ovim novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci. U mnogim zemljama već se susrećemo i sa smjernicama za roditeljstvo u digitalnom okruženju. Također, prevencija cyberbullyinga treba biti neodvojivi dio općeg preventivnog rada škola u području sprečavanja svih oblika vršnjačkoga nasilja i programa razvoja medijske i digitalne pismenosti u školama. Dakle, važno je da svaki roditelj osvijesti da je od trenutka kad je dao djetetu mobitel u ruke odgovoran za to kako će se dijete koristiti njime i da ga i sam mora poučiti o tome," zaključila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Prije panel rasprave u prostoru muzeja u četiri sobe uprizorene su scene situacija s kojima se djeca susreću online – poput neprimjerenog seksualnog i ideološkog sadržaja, kontakta sa cyber predatorima, youtuberi koji pozivaju na razne opasne izazove te stvaranje iskrivljene slike o sebi i osjećaj manje vrijednosti zbog manjka popularnosti na društvenim mrežama. Scene neprimjerenog sadržaja s opasnostima s kojima se djeca svakodnevno susreću na Internetu dio su postava Muzeja iluzija od 16. travnja do 6. svibnja.