Uređaj istovremeno emitira 5G signal i bežično napaja IoT uređaje

Japanski primopredajnik visoko je učinkovitost i pri velikim kutovima i udaljenostima

Mladen Smrekar srijeda, 15. lipnja 2022. u 06:00

Očekuje se da će broj IoT uređaja rasti s globalnim poboljšanjima pokrivenosti 5G mrežom. Međutim, takvi se uređaji obično suočavaju s problemima vezanim uz povezivanje i napajanje koji proizlaze iz kratke udaljenosti prijenosa i fiksnog smjera iz kojeg se energija može primati bežično.

Visoka učinkovitost

No, sada su istraživači Tokyo Techa osmislili odašiljač-prijemnik s bežičnim napajanjem za 5G mreže. Sustav bežičnog prijenosa energije milimetarskih valova obećavajuće je rješenje za masivni internet stvari, ali su njegov napredak sputavali tehnički problemi. Iskorak je napravljen 5G primopredajnikom visoke učinkovitosti pri velikim kutovima i udaljenostima.

Uređaj može generirati snagu u širokom rasponu kutova i udaljenosti
Uređaj može generirati snagu u širokom rasponu kutova i udaljenosti

Ovaj odašiljač-prijemnik ima dva načina rada: način prijema i način odašiljanja. U načinu prijema uređaj prima 5G signal i signal milimetarskih valova. Ovaj signal napajanja aktivira uređaj i osigurava mu napajanje. Uređaj tada ulazi u način prijenosa i šalje 5G signal natrag u istom smjeru iz kojeg ga je prvobitno primio.

Revolucionarna tehnologija

Uređaj može generirati energiju u širokom rasponu kutova i udaljenosti za razliku od drugih bežičnih uređaja za napajanje razvijenih u prošlosti.

Uređaj istovremeno prima i napaja
Uređaj istovremeno prima i napaja

“Ovo je bio prvi simultani prijem energije i komunikacije na svijetu s upravljanjem snopom. Iskreno vjerujemo da ovakva tehnologija može revolucionirati mrežu Interneta stvari i osloboditi je okova koji ga danas vežu”, objašnjava voditelj projekta dr. Atsushi Shirane.

Alternativna rješenja

Prošli tjedan Bug je pisao o anteni za upravljanje snopom koja povećava učinkovitost prijenosa podataka, dopuštajući brzine veće od onih koje se mogu postići trenutnim 5G tehnologijama.

Baterija od algi
Baterija od algi

Alternative za napajanje IoT uređaja mogle bi doći u obliku baterija napravljenih od plavo-zelenih algi koje mogu preživjeti na ambijentalnom svjetlu i vodi, o čemu smo također već pisali u Bugu, ili uređaja koji može prikupljati zračenje iz obližnjih elektroničkih uređaja.