Antena za upravljanje snopom omogućuje 6G brzine na 5G opremi

Antena razvijena na Sveučilištu u Birminghamu dopušta brzine veće od onih koje se mogu postići trenutnim 5G tehnologijama

Mladen Smrekar petak, 10. lipnja 2022. u 06:00

Tehnologija koju su osmislili istraživači Tehničke škole Sveučilišta u Birminghamu pokazala je velika poboljšanja u učinkovitosti prijenosa podataka na frekvencijama u rasponu od milimetarskog valnog spektra, posebno onih identificiranih za 5G i 6G, gdje je visoka učinkovitost trenutno dostupna samo pomoću sporih, mehanički upravljanih antena. 

Kompatibilan i učinkovit

Uređaj je potpuno kompatibilan s postojećim 5G specifikacijama koje se trenutno koriste u mobilnim komunikacijskim mrežama i ne zahtijeva složene i neučinkovite mreže za napajanje uobičajenih antenskih sustava. Umjesto toga, on koristi sustav niske složenosti koji poboljšava performanse i jednostavan je za izradu.

Antena za upravljanje snopom razvijena je kao rješenje za fiksne antene baznih stanica
Antena za upravljanje snopom razvijena je kao rješenje za fiksne antene baznih stanica

Antena za upravljanje snopom razvijena je kao rješenje za fiksne antene baznih stanica koje su smanjeno učinkovite na višim frekvencijama. A to ograničava prijenos na velike udaljenosti.

Šuplji metamaterijal

Otprilike veličine pametnog telefona, ova tehnologija koristi metalni lim s nizom pravilno raspoređenih rupa mikrometarskog promjera. Aktuator kontrolira visinu šupljina unutar metamaterijala i potiče mikrometarske pomake, a prema svom položaju antena kontrolira skretanje snopa radio valova i učinkovito ga koncentrira u visoko usmjereni signal.

Antene od metamaterijala
Antene od metamaterijala

Istraživači sad razvijaju i testiraju prototipove na višim frekvencijama i u primjenama koje nadilaze 5G mobilne komunikacije.

Širok raspon primjena

Istraživači su uvjereni da je antena za upravljanje snopom dobra za širok raspon 5G i 6G primjena, kao i za satelite i internet stvari. Trenutni modeli pokazuju da ova tehnologija upravljanja snopom može imati 94 posto učinkovitosti na 300 GHz. Može se prilagoditi i za V2V komunikaciju između vozila, V2I komunikaciju vozila i prometne infrastrukture te radare i satelitsku komunikaciju.

Jednostavnog je dizajna i jeftina za izradu, što ovu tehnologiju čini ključnim faktorom sljedeće generacije automobilske, radarske, svemirske i obrambene industrije.