Zagreb ili Novska, Kalifornija ili Ohio: gdje graditi tehnološke hubove

Dobitak zbog rasta produktivnosti u područjima veće koncentracije znanstvenih talenata uglavnom nadmašuje povećane troškove rada i nekretnina, ali ne i u gradovima s najvećom koncentracijom talenata

Mladen Smrekar četvrtak, 12. siječnja 2023. u 07:05
📷 Freepik
Freepik

Silicijska dolina, Boston, New York... Čini se da se posljednjih godina tehnološki hubovi koncentriraju na sve manje lokacija. Izvještaj Brookings Metroa pokazuje kako je između 2015. i 2019. gotovo polovica radnih mjesta u američkom tehnološkom sektoru otvoreno u osam uglavnom priobalnih metropolitanskih područja koja privlače znanstvenike, inženjere i poduzetnike.

Cijena grupiranja

Grupiranje znanja ima svoju cijenu, i to doslovno. Tehnološki najproduktivnija mjesta istovremeno drže i najviše troškove rada i nekretnina pa startupi i već etablirane tvrtke koje otvaraju nove urede moraju dobro odvagnuti između veće produktivnosti i troškova poslovanja na nekoj lokaciji. 

Tvrtke koje se sele iz gradova s malom koncentracijom znanstvenika u gradove s velikim brojem znanstvenika mogu očekivati povećanje produktivnosti do šest puta veće od povećanja troškova 📷 Rawpixel
Tvrtke koje se sele iz gradova s malom koncentracijom znanstvenika u gradove s velikim brojem znanstvenika mogu očekivati povećanje produktivnosti do šest puta veće od povećanja troškova Rawpixel

Istraživanje ravnoteže između produktivnosti i lokalnih troškova koje su proveli profesori MIT-a i Sveučilišta Berkeley pokazuje kako dobitak zbog rasta produktivnosti u područjima veće koncentracije znanstvenih talenata uglavnom nadmašuje dodatne troškove. Međutim, u gradovima s najvećom koncentracijom talenata dobici u produktivnosti gube bitku s dramatično povećanim troškovima rada i nekretnina.

Prednosti koncentracije

Rad se nadovezuje na istraživanje iz 2021. koje je kvantificiralo prednost grupiranja talenata na jednom mjestu; znanstvenici koji žive u područjima s 10% više kolega godišnje proizvode između 0,5%  i 0,9% više patenata, pokazalo je istraživanje.

Kad bi danas pokretali posao, većina poduzetnika to bi činilia putem daljinskog ili distribuiranog rada
Kad bi danas pokretali posao, većina poduzetnika to bi činilia putem daljinskog ili distribuiranog rada

Istraživači su prikupili podatke o prosječnim plaćama znanstvenika i troškovima nekretnina u 133 američka grada između 2010. i 2015. Pokazalo se da povećanje produktivnosti nadmašuje dodatne troškove faktorom šest. Konkretno, povećanje znanstvene populacije od 10% u prosjeku je povezano s povećanjem ukupnih troškova od 0,11% i povećanjem stvaranja patenata od 0,67%.


Povećanje produktivnosti

Ukratko, tvrtke koje se sele iz gradova s malom koncentracijom znanstvenika u gradove s velikim brojem znanstvenika mogu očekivati povećanje produktivnosti do šest puta veće od povećanja troškova proizvodnje.

Velike tehnološke tvrtke preselile su svoja sjedišta iz Kalifornije u Denver, Houston i Austin 📷 Freepik
Velike tehnološke tvrtke preselile su svoja sjedišta iz Kalifornije u Denver, Houston i Austin Freepik

No, u područjima s najvećom gustoćom znanstvenika kao što su Bay Area, Boston ili Honolulu, povećanje troškova istraživanja i razvoja poništava prihode od rasta produktivnosti.


Velika selidba

Zbog toga sad čak 42% osnivača tvrtki tvrdi da bi, kad bi danas pokretali posao, to činili putem daljinskog ili distribuiranog rada, pokazalo je istraživanje rizičnog fonda Initialized iz San Francisca. Istraživanje PitchBooka i investicijske tvrtke Revolution pokazuje pak kako konstantno raste količina rizičnog kapitala namijenjenog novoosnovanim poduzećima izvan kalifornijskog Bay Area. 

Područja u kojima se isplati pokretati poslove
Područja u kojima se isplati pokretati poslove

U međuvremenu su neke velike tehnološke tvrtke kao što su Palantir, Hewlett Packard Enterprise, Oracle i Tesla preselile svoja sjedišta iz Kalifornije u Denver, Houston ili Austin. Tijekom pandemije Google i Apple najavili su velike satelitske i inženjerske urede u Sjevernoj Karolini, a Intel je pak najavio premještanje tvornica poluvodiča u Columbus u saveznoj državi Ohio.

Ekonomski isplativo, politički mudro

Nekoliko znanstvenicima i istraživačima gusto naseljenih područja na američkoj istočnoj i zapadnoj obali već desetljećima privlače državni novac i privatna ulaganja. No, i područja srednje gustoće, poput Rochestera ili Pittsburgha zaslužuju više pažnje, kažu istraživači. Štoviše, izgradnja brojnih hubova srednje veličine dobra je za ekonomiju i mudar politički potez.

Povećanje produktivnosti nadmašuje dodatne troškove faktorom šest
Povećanje produktivnosti nadmašuje dodatne troškove faktorom šest

Hrvatski trendovi

Naznake takvih trendova vide se i u Hrvatskoj. Dakako da se velika većina poslova vezanih uz tehnologiju događa u Zagrebu i okolici jer tu se nalaze srodni fakulteti, kompanije koje zapošljavaju studente STEM fakulteta, tu su tehnološki hubovi, startupi, ali i razna ministarstva i sjedišta financijskih ustanova. No, promjene se osjećaju širom zemlje, ne samo u većim gradovima, od Osijeka, do Varaždina nego i u manjim sredinama kao što je Vodnjan ili Novska i tamošnje PISMO, najbrže rastući inkubator u Hrvatskoj.

Podjela diploma o završenoj edukaciji u Poduzetničkom inkubatoru PISMO
Podjela diploma o završenoj edukaciji u Poduzetničkom inkubatoru PISMO

Inkubator je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara i može se pohvaliti doista dojmljivim brojkama: 5760 održanih sati edukacija, 240 stvorenih game developera, 67 startupa... Tko ima želju i volju za rad treba samo, kažu, doći u Novsku i pokrenuti vlastitu tvrtku sa 17.000 eura koje osiguravaju Hrvatski zavod za zapošljavanje i Grad Novska. 

Digitalni centri inovacija

Treba se nadati da će takvih inicijativa biti još. U tome bi trebalo pomoći i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poticanjem razvoja Digitalnih centara za inovacije. Oni su zamišljeni kao potporna poduzetnička infrastruktura i podrška u procesu digitalizacije poslovanja, razvoju digitalnih vještina i posredovanju između pružatelja usluga u području novih tehnologija i korisnika u području umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi.

Inovacije, kažu autori studije s MIT-a i Berkeleyja, pokreću moderna gospodarstva i bilo bi mudro da se ti procesi događaju u svim dijelovima zemlje, a ne samo na nekoliko mjesta. To dakako podjednako vrijedi i za Ameriku, ali i za Hrvatsku. Sva jaja nikad nije dobro držati u jednoj košari pa ni sve tehnološke hubove u jednom gradu. Treba nam decentralizacija, a ako se poslovi prošire po cijeloj zemlji, onda ćemo i mi moći pisati o tome gdje se više isplati pokretati biznis: u Zagrebu ili Novskoj, u Svetoj Nedelji ili Osijeku.