Show must go on!

Neizravno s Bug Future Showom povezana je i ovomjesečna tema broja, koju smo koncipirali šaroliko kao da se radi o sadržaju za publiku BFS-a. Posvećena je tehnologijama koje će oblikovati i promijeniti našu budućnost, a pokriva vrlo različita područja

Miro Rosandić ponedjeljak, 30. siječnja 2023. u 06:00

Prošlo je tek dva mjeseca otkako smo proslavili trideset godina izlaženja Buga, a evo već novog povoda za još malo slavlja – pred nama je deseti Bug Future Show! Iz perspektive jednog tridesetogodišnjaka, jubilej od deset godina i ne zvuči tako pompozno, ali BFS se pokazao značajnijim projektom negoli što smo to i sami slutili u početku. Bio je to svojevrsni okidač da se punom snagom angažiramo na organiziranju raznih informatičkih skupova i događaja. Tako sada, uz uređivanje i izdavanje dva informatička mjesečnika, vođenje najstarijeg i najuglednijeg tehnološkog web-portala u regiji, svake godine organiziramo niz evenata, uređujemo još nekoliko informatičkih web-stranica, a u svojem izdavačkom pogonu pridodali smo i automobilistički web-portal.

To širenje započelo je baš Bug Future Showom, koji je od samog početka bio drugačiji od sveg ostalog što rade brojni drugi organizatori. Već u startu koncipirali smo BFS kao događaj na kojem se na zabavan način govori o šarolikim temama iz svijeta tehnologija, dodajući tome popularno-znanstvena predavanja i osvrte na aktualne trendove. To je skup na kojem posjetitelji imaju priliku dobiti više nagrada negoli na ijednom drugom, a svima je ulaz – besplatan! BFS je naš dar čitateljima Buga, pa iako su svake godine produkcijski troškovi sve veći, od tog pristupa ne odstupamo.

Iza nas su dvije pandemijske godine, tijekom kojih smo održali dva BFS-a bez publike u dvorani, uz besplatni videostream. Silno se veselimo povratku na staro, kad ćemo se opet družiti sa svojim čitateljima. Ta dva, prošla, BFS-a održali smo i snimali u istoj dvorani u kojoj ćemo vas dočekati 2. veljače, s tom razlikom da će sada biti uklonjene sve pregrade, i dvoranu ćemo koristi u punom kapacitetu. Naravno, program će biti posebno bogat za ovu prigodu, pa ćemo prvi put imati tri paralelna tracka, u tri dvorane.

Neizravno s Bug Future Showom, povezana je i ovomjesečna tema broja, koju smo koncipirali šaroliko, kao da se radi o sadržaju za publiku BFS-a. Posvećena je tehnologijama koje će oblikovati i promijeniti našu budućnost, a pokriva vrlo različita područja, baš kako to radimo i na BFS-u. Tako ćete u temi broja moći čitati o trendovima i novotarijama koji će obilježiti ovu i iduće godine na području osobnih računala, kvantnih računala, mobitela, Interneta, pametnih samoodrživih gradova, kućnih elektrana, kemije, medicine, osobnog i svemirskog transporta. Kao što vidite, radi se o vrlo različitim područjima, no svako od njih i inače pratimo u svojim medijima, a baš zbog raznolikosti tema, u pripremi je sudjelovalo čak sedam autora. Cilj nam je bio stvoriti zanimljivo štivo širem krugu čitatelja, kako bi svatko dobio nešto iz svoje sfere interesa.

Uz obilnu dozu futurizma, ovaj Bug sadrži i svoje redovne rubrike, u prvom redu, niz recenzija hardverskih novotarija. Počinjemo s Asus Zenbook 17 Foldom, prijenosnikom neobičnog koncepta, a već iz naziva jasno je da ima savitljivi ekran, znači nešto poput sve brojnijih mobitela takve izvedbe. Zenbook se sastoji od preklopivog ekrana (kada se raširi, ima dijagonalu od 17,3) i odvojive tipkovnice. Može se koristiti na nekoliko različitih načina, ima inovativnu izvedbu, ali u konačnici, vrlo je skup uređaj. Odmah potom, dočekat će vas opis iskustva stečenog jednomjesečnim korištenjem Appleova najnovijeg iPada. Radi se o desetoj generaciji osnovnog modela, koji sada ima značajke naprednijih modela, ali, gle čuda – više i nije tako jeftin kao što je bio proteklih godina.

Opet imamo omanju hrpicu matičnih ploča, svekolikih izvedbi – jednostavno je aktualna sezona čipseta Z790 za Intelove procesore, pa ih zato na recenziranje dolazi veliki broj.

Od egzotičnijih stvari, spomenimo recenzije NAS Synology DS923+, model za 2023., koji ima ležišta za četiri diska i napredne mogućnosti backupa, te atraktivno oblikovanog Asus ZenWiFi XD5, kućnog mesh Wi-Fi sustava za postizanje kvalitetne pokrivenosti bežičnim signalom.

Neumorni svjetski putnik Dragan Petric opet je posjetio CES u Las Vegasu i napisao reportažu s najznačajnijeg svjetskog sajma konzumne elektronike, koji je postao prestižna startup scena, pozornica za predstavljanje koncepta automobila budućnosti, ali i mjesto gdje se mogu vidjeti razne bizarnosti – poput WC školjke koja analizira sve što se u nju "istovari", i o tome izvještaj šalje na mobitel vlasnika. Sve u službi zdravlja i preventive.

Za vozače i vlasnike automobila, Matija Gračanin složio je probranu kolekciju od 15 najboljih mobilnih aplikacija. Pogledajte, možda pronađete nešto zanimljivo i korisno za sebe.

Kompletan sadržaj novog broja Buga možete pogledati ovdje, a od danas je dostupan na kioscima i online.

CES 2023 – Robot će nas možda sve zamijeniti, no Petrica kao reportera iz Las Vegasa, neeećee nikaaadaaa!
CES 2023 – Robot će nas možda sve zamijeniti, no Petrica kao reportera iz Las Vegasa, neeećee nikaaadaaa!
Testirali smo novo Asusovo vodene hlađenje, opremljeno 8. generacijom Asetekove vodene pumpe i ekranom na vodenom bloku, koji može prikazivati kojekakve animacije i informacije o računalu
Testirali smo novo Asusovo vodene hlađenje, opremljeno 8. generacijom Asetekove vodene pumpe i ekranom na vodenom bloku, koji može prikazivati kojekakve animacije i informacije o računalu
BrickLink Studio – softverski sustav za stvaranje CAD konstrukcije Lego modela i nabavu dijelova, omogućuje i ovako renderirano prikazivanje ponuđenih modela
BrickLink Studio – softverski sustav za stvaranje CAD konstrukcije Lego modela i nabavu dijelova, omogućuje i ovako renderirano prikazivanje ponuđenih modela

 

Bug 363 veljača 2023.