Ako vas ovaj pad Bitcoina (ili burzovnih indeksa) imalo uzrujava, u opakoj ste gabuli…

Pad vrijednosti kriptovaluta od gotovo 70% unazad mjesec dana ravnodušnima može ostaviti samo one koji su slušali jedini bitan savjet – ulažite isključivo onaj novac kojeg vam nije žao izgubiti…

Dragan Petric utorak, 6. veljače 2018. u 18:34

Postoji jedna prokleta stvar kod visokorizičnih ulaganja: ona su – visokorizična. Motiv za ulaganje novčanih sredstava koje podrazumijeva visoki rizik najčešće nam je velika i brza zarada. Šanse su, međutim, razmjerno velike da će takvo ulaganje rezultirati i velikim i brzim gubitkom uloga i upravo stoga se takvo ulaganje naziva visokorizičnim.

Ako bismo rangirali razinu rizika za razne vrste ulaganja, na prvom mjestu bi bilo kockanje, bez obzira igrate li rulet ili lutriju, a odmah ispod toga – kupovina, pa čak i rudarenje kriptovaluta. Nakon toga se na ljestvicu može smjestiti ulaganje u dionice, a na četvrto mjesto ulaganje u razne investicijske fondove, kada neizvjesnost, zapravo, postaje vrlo razumna, jer mnoge financijske kuće za takav tip ulaganja već a priori ulagačima iskazuju razinu rizika. Najmanje rizično ulaganje je štednja – izgubit lovu (gotovo) sigurno nećete, ali još je sigurnije da se nećete niti obogatiti…

Tko god, drugim riječima, ulaže u kriptovalute na ovaj ili onaj način – bio to Bitcoin, Ether ili neka trideseta alternativna valuta – taj se, praktički, s novcima kocka. Upravo zato je – kroz višemjesečno razdoblje raskošnog rasta vrijednosti kriptovaluta kojem smo svjedočili tijekom cijele druge polovice protekle godine – svatko tko je davao ikakve savjete o ovoj vrsti ulaganja naglašavao kako se razne „coine“ treba kupovati isključivo s tzv. „fuck-off“ novcima.

Imaš lovu koju ti nije žao izgubiti? OK, iskoristi je za visokorizično ulaganje. S jedne strane, možda ćeš postati bogataš ili se, barem, „opernatiti“ da kupiš djeci stanove, a sebi dobar auto, a s druge strane, ako i popušiš – nikome ništa, kockao si se s novcima za kojima nećeš plakati. Koga briga. Isto vrijedi i za one koji ulažu u dionice…

Takvu ekipu trenutačni „dramatični“ pad vrijednosti kriptovaluta (i burzovnih indeksa) nimalo ne uzrujava. Štoviše, s nogama na stolu i kavicom u ruci prate neke druge vijesti po portalima i uzrujavaju se, eventualno, svakodnevnim iritantnim pojavama, kakve su javni nastupi političara, sportski neuspjesi ili loše photoshopiranje opet neke nove instagramuše o kojoj svi pišu.

Ako vas je, međutim, ovaj pad Bitciona uznemirio, u teškoj ste nevolji jer ste, očigledno, uložili više novca no što ste trebali. Prokockali ste lovu koja vam treba. Pritom, nadam se, niste dizali kredite da kupite strojeve za rudarenje kriptovaluta ili za izravno ulaganje u kriptovalute, jer ako jeste - onda ste u pravu ako mislite da je došlo vrijeme za paniku. Trebali ste, zapravo, paničariti već tada kada ste takav suludi potez napravili.

Ima li šanse da sve ovo bude samo privremeno i da se i Bitcoin i Ether i sve druge kriptovalute oporave, pa da odahnete i nastavite svako malo zadovoljno zavirivati u rastuću krivulju na Coinbaseu kao što ste radili u 2017., ili je sad stvarno došao dan kada bi trebali prodati sve svoje virtualne novčiće dok još nije sve otišlo kvragu i sravnilo se s bezvrijednom nulom?

Loša vijest je da odgovor na ovo pitanje ne zna nitko. Dobra vijest je da ćete – koji god da se od ta dva scenarija dogodi – izaći iz cijele priče bogatiji. Ili novčano ili za jedno bitno životno iskustvo.