Komentar

Kako NE sastaviti računalo

Davor Šuštić srijeda, 19. rujna 2018. u 18:55

Najveći svjetski tehnološki medij obrukao se vodičem za sastavljanje računala, kojeg je izradio čovjek koji se u taj posao najvjerojatnije upustio prvi put u životu

Ako pratite tehnologiju, a po svoj prilici ne biste čitali ove retke da ne pratite, zacijelo ste čuli za The Verge, najveću tehnološku internetsku stranicu u egzistenciji. The Verge spada među petstotinjak najposjećenijih webova na svijetu, a to je zaista impresivan uspjeh za medij koji je u svojoj osnovi specijaliziran za jedno područje. S četom sjajnih novinara, filmaša, dizajnera i programera u svojim redovima, ali i dovoljnom količinom novca na bankovnom računu da zaposli praktički bilo koga, pomislili biste da se jednom takvom mediju ne može zalomiti loš članak ili promašena videorecenzija. No bili biste u krivu.

Ove retke pišem u jeku jednog od najvećih fijaska u Vergeovoj novijoj povijesti. Problemi su započeli nakon objave teksta i videa s uputama za sastavljanje računala, na čije su dijelove odlučili potrošiti 2.000 dolara. Ovo je posve netipičan sadržaj za The Verge, budući da se sami uglavnom deklariraju kao poklonici Appleovih računala, a jedini javni kontakti sa svijetom Windows PC-ja su im povremene recenzije egzotičnijih (skupljih) laptopa, poput Dellovog XPS-a 13 ili Huaweijevog MateBooka X Pro. Tome unatoč, da nisam pročitao i pogledao sporni materijal, ne bih se usudio pretpostaviti da u redakciji nemaju osobu koja je sposobna hrpicu komponenti pretvoriti u funkcionalno računalo. Ako i imaju, tada to definitivno nije nesretni Stefan Etienne, autor spornog teksta i videa, inače student računalnih znanosti i fotograf. Nije to ni neki od 13 drugih članova Vergeove redakcije, potpisanih na kraju videa. Da jest, Štefu bi u procesu snimanja ili montiranja videa netko valjda rekao da priča notorne bedastoće. Sugeriram da ostatak ovog teksta čitate uz paralelno pogledavanje videa.

Štefova ekspertiza u pitanje se dovodi već u četrdesetoj sekundi videa, kad pred sebe poreda stvari koje su mu potrebne za sastavljanje računala: švicarski nožić, imbus, malenu plastičnu lopaticu, dvije vezice za kabele te tragikomični vrhunac ove bizarne liste, antistatičku narukvicu. Potonja korijene vuče iz vremena dok su računalne komponente bile mnogo osjetljivije na statički elektricitet nego što je to slučaj danas, a koristi se na način da se pomoću štipaljke spoji s nečime što je uzemljeno, čime se automatski uzemljuje onaj tko ju nosi. Osim što je sama po sebi u današnje vrijeme beskorisna, Štefova antistatička narukvica evidentno je i čarobna, jer funkcionira - bežično. Vjerovali ili ne, čovjek koji vam se sprema objasniti kako da sastavite računalo, u četrdesetoj sekundi videa na ruku ležerno nabacuje antistatičku narukvicu, te ju spaja - ni na što. Ne sluti na dobro.

Nakon dvije minute lijepih vizualizacija i nemuštog objašnjavanja funkcija pojedinih komponenti, Štef se vraća u kadar. Grabi matičnu ploču i ubacuje backplate u kućište, napominjući da ga treba jako nabiti. To mi je novost, budući da sam ga u proteklih dvadesetak godina uredno ugrađivao s dva prsta. Potom pristupa samoj ugradnji matične ploče u kućište, a nekoliko trenutaka kasnije doznajemo za što nam treba onaj švicarski nožić s početka videa - njega koristi kao odvijač, umjesto da se, poput bilo koga s trunkom zdrave pameti, posluži… odvijačem?

The Verge je u pokušaju sastavljanja računala pokazao nevjerojatan amaterizam, ali daleko od toga da se radi o jedinom slučaju gdje se netko tobože relevantan bavi stvarima o kojima nema pojma

Slijedi instalacija dva keksa RAM-a, koje nesretni Štef ugrađuje u pogrešne utore na matičnoj ploči, pa oni neće raditi u dual channelu, što je jedini razlog zašto biste uopće kupili dva manja, a ne jedan veći memorijski modul. Začudo, NVMe SSD na svojem mjestu završava bez ekscesa, ali isto se ne može reći za grafičku karticu, budući da u procesu njene ugradnje Štef besramno insinuira da se svi PCI Express utori ponašaju identično - znamo da to nije tako. Dok se sve ovo događa, gužvam lice i s nestrpljenjem iščekujem instalaciju procesora, koju Štef iz nepoznatog razloga nije obavio prije ubacivanja matične ploče u kućište, kao što je trebao. Međutim, prije toga ide još jedna monumentalna gluparija: momak postavlja napajanje na gumirane, antivibracijske nosače na donjoj strani kućišta i tumači nam da su oni tu radi sprečavanja izravnog kontakta između napajanja i kućišta, što bi, smrknuto nam govori, moglo kratkospojiti komponente. Tri sekunde kasnije napajanje vijcima fiksira za stražnju stranu kućišta. Čak i ako se vodimo njegovom suludom logikom, kako si je onda objasnio da se kućište i napajanje u ovim točkama ipak smiju dodirivati? Napajanje, naravno, ugrađuje naopačke, s ventilatorom okrenutim prema unutrašnjosti kućišta.

Osim minucioznog menadžmenta kabela, tu je i poseban pr0 h4x trik: umjesto sa sva četiri, baza vodenog hlađenja fiksirana je sa samo tri vijka (fotografija: The Verge)
Osim minucioznog menadžmenta kabela, tu je i poseban pr0 h4x trik: umjesto sa sva četiri, baza vodenog hlađenja fiksirana je sa samo tri vijka (fotografija: The Verge)

No ni tad se ne hvata procesora, već se prvo odlučuje na instalaciju vodenog hlađenja. U tom trenutku njegovi savjeti prelaze iz priglupih u opasne. Naime, u slučaju da ugradite vodeno hlađenje prije procesora, baza hlađenja će slobodno visjeti na cijevima i klatariti se po unutrašnjosti kućišta. Dogodi li vam se da vam pritom slučajno udari u otvoreni procesorski socket, matičnu ploču možete baciti u smeće, jer nema tog povećala, pincete i strpljenja s kojima ćete izravnati sve savinute nožice.

Nakon posve amaterskog provođenja kabela napajanja, napokon dolazi red na ugradnju procesora. Sam postupak Štef si je zakomplicirao već u startu, jer procesor nije ugradio prije instalacije matične ploče, ali nekako ga ipak uspijeva utaknuti u socket. Slijedi vrhunac videa - nanošenje termalne paste. Štef nam pokazuje kružno nanesenu termalnu pastu na dnu baze Corsairovog vodenog hlađenja, objašnjava da je tu nema dovoljno te pristupa nanošenju dodatne paste na sam procesor. Ne mogu pronaći riječi za stil nanošenja paste koji odabire, ali mogu reći da gornja strana procesora po završetku izgleda poput Rorschachove mrlje. Za kraj, Štef mrtav-hladan pritišće bazu vodenog hlađenja na procesor, bez skidanja postojeće paste, te ga za ležište fiksira s tri (od četiri) vijka. O tempora, o mores!

Štefov poučak za nanošenje termalne paste: više je više!
Štefov poučak za nanošenje termalne paste: više je više!

Internet je reagirao onako kako biste očekivali - ismijavanjem i parodiranjem. No The Verge nije. Umjesto da su podvili rep i po ubrzanom postupku uklonili sve tragove opisanog biblijskog faila, odabrali su najgori mogući pristup: onemogućili su komentiranje, lajkanje i dislajkanje. Pljuvačina sa svih strana time je samo dobila na žestini. Ne znam što su drugo očekivali. Tek je nakon nekoliko dana agonije video povučen s YouTubea (ponovo su ga uploadali razni drugi kanali), dok je sam tekst ostao, uz nadodanu napomenu o povlačenju videa - vjerojatno da bi se barem djelomično zadovoljili sponzorski dogovori. Naš tragičar Štef pokušao se opravdati putem svojeg Twittera, jalovim pokušajem preusmjeravanja pažnje. 

Za jedan The Verge, ovo je gotovo nevjerojatna demonstracija amaterizma, ali daleko od toga da se radi o jedinom slučaju gdje se netko tobože relevantan bavi stvarima o kojima nema pojma, a isključivo jer mu je netko za to platio. Ista pošast prisutna je kod ogromnog broja tehnoloških stranica, Instagram profila i YouTube kanala, domaćih i stranih. Čini mi se da prosječan čitatelj ili gledatelj ni ne sluti koliko je malo onih koji zaista testiraju hardver koji tobože recenziraju, koliko ih malo taj posao odrađuje znalački, te kolika je količina svog tog sadržaja zapravo prikrivena reklama. Smeta mi to iz više razloga: zaglupljuje publiku, perpetuira hiperprodukciju materijala bez prave supstance, a na neki način i ismijava sve one koji testiranju i recenziranju pristupaju ozbiljno. Želite izvrsne, znalačke tehnološke recenzije? Pratite Linusa, Hardware Canucks, Rocket Jump Ninju, MKBHD-a, Gamers Nexus ili čitajte Bug. Kad vidite da netko samo premeće kutiju po rukama i naslikava proizvod u osamsto poza, budite sigurni da taj nema pojma što bi drugo s njime napravio.