Iz SF-a u stvarnost: umjetna inteligencija zagazila je i u pravosuđe

Nezaobilazna tech tema, napredak umjetne inteligencije i utjecaj na sve grane društva, bit će jedna od glavnih tema i na nadolazećoj konferenciji LegaLtech, koja se održava sljedećega tjedna u Zagrebu

Bug.hr srijeda, 17. svibnja 2023. u 06:00

Dok smo nekada možda zamišljali budućnost prava kao nešto što bismo vidjeli u znanstveno-fantastičnim filmovima, ta je budućnost možda već stigla i u stvarni svijet – AI sustavi donose tehnološku revoluciju u brojne industrije i segmente društva, a niti pravni sustav nije iznimka.

Što je uopće umjetna inteligencija, koja joj je "prava" i pravno prihvatljiva definicija? Kako će tehnološke inovacije i strojno učenje oblikovati naša očekivanja od pravnog sustava? Kako će promijeniti način na koji pravosuđe funkcionira, ali i podučava? Ovo su samo neke od tema nadolazeće Bugove konferencije LegalTech, koja će, u svojem petom izdanju, održati u srijedu, 24. svibnja 2023. u prostorima Kaptol Boutique Cinema & Bar (Zagreb).

ChatGPT u sudnici

Uzevši u obzir koliko smo "zatrpani" razvojem umjetne inteligencije u posljednje vrijeme, očekivano je da će dio predavanja na LegalTechu biti posvećen upravo "pravosudnom AI-ju", korištenju ChatGPT-a kao alata za pregovore, rasprave i medijacije, a bit će tu i tema o (ne)premostivim preprekama za pametno digitalno pravosuđe.

Potonje će obraditi prof. dr. sc. Alan Uzelac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je samo jedan od istaknutih predavača. Panel raspravom o umjetnoj inteligenciji na sudu ravnat će tako priznati stručnjak Aco Momčilović, osnivač Global AI Ethics Instituta. Popis ostalih predavača i panelista možete pronaći na stranici konferencije.

Osim umjetne inteligencije, bavit ćemo se na ovogodišnjem LegalTechu i temama kao što su Akt o digitalnim tržištima EU, Uredba o digitalnoj operativnoj otpornosti za financijski sektor (DORA) te, primjerice, masovni nadzor biometrijskih podataka i njihova analiza u stvarnom vremenu.

Peta Bugova konferencija LegalTech održava se 24. svibnja 2023. u prostorima Kaptol Boutique Cinema & Bar na adresi Nova Ves 17, Zagreb. Sve detalje programa i ulaznice na stranicama konferencije.