Konferencije

WWDC 2021: Apple predstavio nove generacije svojih OS-ova

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. lipnja 2021. u 21:22

Večeras je otvorena Appleova developerska konferencija WWDC, a na početku je već tradicionalno predstavljeno ono što ćemo u pogledu softvera za Mac, iPhone i iPad dobiti ove godine

Svoj središnji događaj namijenjen developerima, Worldwide Developers Conference, Apple svake godine otvara velikim keynoteom na kojem govori o novitetima u softveru, a ponekad i hardveru. Ove godine na red su došli iOS, iPadOS, watchOS i macOS, dok o hardveru nije bilo govora. Kao i svi događaji unatrag godinu i pol, i WWDC21 održava se isključivo online pa je takva bila i uvodna prezentacija – u virtualnom auditoriju pred virtualnom publikom koju su predstavljali Appleovi prepoznatljivi memojiji.

iOS 15

Za početak, Apple se posvetio iOS-u u verziji 15. Nova verzija mobilnog operacijskog sustava donijet će unaprjeđenje FaceTimea koji će uz audio efekte (spatial audio) donijeti osjećaj prostora u video razgovore, a zvukovi će biti izolirani tako da će mikrofon "hvatati" samo glas onoga tko govori u njega. Video konferencije podržavat će i portretni mod za prednju kameru, a u razgovore će se moći priključiti i korisnici s drugih OS-ova putem dijeljenih linkova.

SharePlay
SharePlay

Nova funkcija SharePlay omogućit će gledanje videa i slušanje glazbe zajednički, preko FaceTimea. Apple je otvorio i API za ovu funkciju pa će gledanje sadržaja biti moguće i iz vanjskih izvora, tj. s vanjskih društvenih mreža i streaming usluga.

Aplikacija iMessage dobit će redizajn koji će uključivati bolju integraciju s galerijom fotografija i drugim aplikacijama te pametnije dijeljenje linkova.

iPhone će u novoj nadogradnji iOS-a moći svojem korisniku pomoći u traženju ravnoteže između rada i zabave. Notifikacije će stoga biti redizajnirane i dobit će opciju stvaranja "sažetaka" – pa neće konstantno zatrpavati ekran zaključanog uređaja. Pred korisnika će se tako stavljati samo one najbitnije, i to onda kada ih on ima vremena pregledati. Dodatak nazvan Focus omogućit će vam odabrati koje vas aplikacije u koje vrijeme smiju "smetati" i slati notifikacije – bilo to spavanje, radno vrijeme ili doba dana rezervirano za obitelj.

Pametnije upravljanje notifikacijama
Pametnije upravljanje notifikacijama

S fotografija, iz galerije ili izravno s kamere, bit će moguće izravno u iOS-u prepoznavati tekst, kroz OCR funkciju koju su Appleu nazvali LiveText. To će omogućiti i tekstualno pretraživanje fotografija i svog vizualnog sadržaja na njima, pa i prevođenje izravno u iOS-u uz nadograđenu aplikaciju Translate.

Prepoznavanje i prevođenje teksta
Prepoznavanje i prevođenje teksta

Apple Wallet u budućnosti će omogućavati pohranu ključeva auta (za neke nove modele odabranih marki), ali i ključeva od kuće ili soba u hotelima koji će uvesti ovaj standard. U Wallet će biti moguće u nekim saveznim državama SAD-a sasvim legalno pohraniti i osobne dokumente i imati ih uz sebe samo u digitalnom obliku.

Osvježena aplikacija Weather pokazivat će značajno detaljnije i dizajnerski poboljšane vremenske prognoze, a Apple Maps postupno će dobivati 3D prikaz i podršku za proširenu stvarnost.

AirPods

Popularne bežične slušalice AirPods uz iOS 15 moći će biti pretvorene u svojevrsni slušni aparat, uz funkciju koja će pojačavati zvuk glasa osobe s kojom razgovarate, uz poništavati okolnu buku. Kroz slušalice ćete ubuduće moći dobiti i notifikacije s iPhonea. Bit će ih moguće i pronaći u FindMy mreži poput AirTaga, jer ove slušalice od početka imaju ugrađen lokacijski Ultra Wideband čip.

iPadOS 15

OS namijenjen Appleovim tabletima donosi veću fleksibilnost u rasporedu widgeta na početni zaslon iPada, a i sami widgeti će biti više prilagođeni prikazu na velikom zaslonu. iPadOS dobiva i App Library, koji je prošle godine stigao na iOS.

Poboljšano će biti iskustvo multitaskinga na iPadu. Tako će, na primjer, korisnici moći pohraniti određene često korištene parove aplikacija i jednim klikom po zaslonu vratiti ih u onaj raspored kako su ih navikli koristiti.

Nadogradnja aplikacije Notes donosi i QuickNote – brzu funkciju koja će na ekranu otvoriti "post it" papir za brzinsko pisanje podsjetnika i spremanje istih u obliku bilježaka.

Swift Playgrounds na iPadu će od sada omogućiti izradu iOS i iPadOS aplikacija izravno na tabletu, gdje će ih biti moguće odmah i isprobati.

Privatnost

Apple posebno poglavlje posvetio i zaštiti privatnosti korisnika u svojim OS-ovima. Tako je najavljeno da će u Mail aplikaciji i Safariju biti moguće sakriti IP adresu i lokaciju, onemogućujući praćenje korisnika od strane aplikacija. Nova sekcija "App Privacy Report" prijavljivat će korisniku točno kako, kada i kako pojedina aplikacija pristupa njegovim privatnim podacima.

Po novome, glasovna asistentica Siri će više operacija i svu obradu glasovnih naredbi odrađivati na samom uređaju, bez potrebe da se zvučni zapisi šalju na vanjski poslužitelj. Osim privatnosti, to će i ubrzati reakcije Siri.

Aplikacija Health pratit će pravilnost hoda, a omogućit će i sigurno dijeljenje podataka o zdravlju unutar obitelji
Aplikacija Health pratit će pravilnost hoda, a omogućit će i sigurno dijeljenje podataka o zdravlju unutar obitelji

iCloud dobiva novu opciju iCloud+, koja će korisnicima omogućiti, među ostalim, sigurnije surfanje internetom, figurirajući kao kriptirana VPN usluga unutar Safarija. Tu je i funkcija jednokratnih mail adresa vezanih za osnovni račun. Cijene pretplata za iCloud+ bit će jednake kao cijene za iCloud do sada.

watchOS 8

Pametni satovi Apple Watch s ovom će nadogradnjom omogućiti vježbe disanja, trenutke opuštanja i bolje praćenje ciklusa spavanja, pa i ritam disanja korisnika. Putem sata bit će moguće pregledavati omiljene fotografije, ali ih i podijeliti s kontaktima putem poruke ili e-maila, bez korištenja iPhonea.

macOS

U novoj verziji Monterey operacijski sustav za Mac prenijet će sve nadogradnje koje donose iOS i iPadOS, predstavljene ranije, kao što su QuickNote, Focus, pametno dijeljenje, itd.

Ova nadogradnja donosi i opciju Universal Control koja će omogućiti da se isti miš, trackpad i tipkovnica koriste na više uređaja – iPadima ili Macovima – što praktički pretvara iPad u dodatni ekran za Mac. Funkcija omogućava i lak prijenos dokumenata s jednog računala na drugo, kao da su međusobno spojena, ili pak između Maca i iPada.

Poput magije - istim kursorom na više ekrana različitih uređaja
Poput magije - istim kursorom na više ekrana različitih uređaja

Macovi s novim macOS-om moći će se spojiti na Appleove mobilne uređaje i putem AirPlaya. Novi macOS donijet će na desktope i aplikaciju za automatizaciju Shortcuts, poznatu s iOS-a.

Safari

Nova nadogradnja Safarija donosi potpuno nov dizajn, kompaktnije korisničko sučelje, grupiranje tabova te boje pozadine koje se prilagođavaju sadržaju otvorenih web stranica. Po novome, Safari na iPadu i iPhoneu podržavat će ekstenzije preglednika poznate s desktopa, otvarajući novu publiku developerima dodataka za Safari.

Svi predstavljeni OS-ovi danas će biti pušteni u nadogradnju u obliku developer beta verzije. Sljedećeg mjeseca bit će dostupna javna beta, a svim korisnicima finalne će inačice biti dostupne najesen.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi