Hakeri napali južnokorejsku mjenjačnicu kriptovaluta Coinrail

Mjenjačnica Coinrail tijekom vikenda bila je žrtvom hakera koji su s nje pokrali preko 40 milijuna dolara vrijednosti u altcoinima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 13:12

Južnokorejska mjenjačnica kriptovaluta Coinrail tijekom proteklog je vikenda bila žrtvom hakera, objavljeno je danas. Nepoznati su napadači iz ove mjenjačnice uspjeli pokrasti oko jedne trećine digitalnih coina pohranjenih na njoj, tržišne vrijednosti oko 40 milijuna dolara. Iako je riječ o jednoj od manjih mjenjačnica u Južnoj Koreji, krađa ipak nije zanemarive vrijednosti i potresla je svjetsko tržište kriptovaluta.

Coinrail je oštećen za četiri vrste "altcoina", digitalnih coina lansiranih kroz nezavisne inicijalne javne ponude (ICO). Riječ je o coinima NPXS, Aston X, Dent, te Tron.

Iako ova krađa nema gotovo nikakve veze s bitcoinom, najvećom svjetskom kriptovalutom, njegova je vrijednost kao reakcija (među ostalim) na vijesti iz Južne Koreje potonula tijekom jučerašnjeg dana i noći za preko 10% - pa se bitcoinom trenutačno trguje po cijenama manjima od 6.800 dolara.

Strah ulagača i zabrinutost oko sigurnosti cijelog tržišta kriptovaluta pogurali su cijenu i ostalih velikih kriptovaluta (ETH, Ripple, Bitcoin Cash i ostalih iz top 10) prema dolje – dnevni padovi cijene su bili od 6 do preko 15%.

Dodatnu nesigurnost među kripto investitore tijekom vikenda unijela je i vijest o tome da su regulatori u SAD-u pokrenuli istragu nekolicine burzi bitcoina, kako bi ispitali jesu li iste sudjelovale u manipulaciji tržištem i namjernom namještanju cijena ove kriptovalute.