Hakiranja i pljačke bitcoina: prošlost i sadašnjost

Ovoga tjedna, dok je cijena bitcoina letjela u nebo, hakiran je slovenski NiceHash. Prisjetimo se tim povodom najvećih pljački kriptovaluta do sada

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. prosinca 2017. u 19:00

Iako to sada zvuči sasvim nevjerojatno, bitcoin je na početku 2011. godine vrijedio manje od jednog dolara, a u lipnju te iste godine cijena mu je iznosila gotovo 30 dolara. Prema tom porastu ovogodišnji skok cijene od 15 i više puta čini se kao dječja igra, no prije šest godina nije bilo niti približno toliko investitora u ovoj kriptovaluti. I upravo je te godine zabilježena prva velika pljačka bitcoina.

U lipnju 2011. godine jedan se korisnik ("proročanskog" nadimka allinvain, tj. sve uzalud) na forumima hvalio kako je izrudario čak 25.000 bitcoina. I onda, kada im je vrijednost značajno porasla, jednog se jutra probudio i vidio da su isti – nestali. Tada je ovaj nesretni rudar ostao bez oko pola milijuna dolara, a današnju vrijednost tih bitcoina bolje je i ne spominjati. "Krivac" za prvu veliku pljačku bitcoina bio je, navodno, malware koji su napadači uspjeli instalirati na računalo ovog korisnika.

Iste godine u kolovozu netragom je s Interneta nestala bitcoin burza MyBitcoin, zajedno sa svim walletima svojih korisnika. Iako su tvrdili da su hakirani, ispostavilo se da je od početka bila riječ o lopovskom projektu koji je svojim autorima priskrbio oko 27 tisuća bitcoina.

U ožujku 2012. hakiran je pružatelj hosting usluga Linode. Na nesreću vlasnika bitcoina na platformi Bitcoinica, zajedno s podacima sa servera je netko pokupio i preko 40.000 njihovih digitalnih novčića.

Rujan 2012. donio je hakerski napad na mjenjačnicu Bitfloor, odakle je očišćeno oko 24.000 bitcoina, tadašnje vrijednosti oko 250.000 dolara.

Mark Karpelès - sretnik među lopovima
Mark Karpelès - sretnik među lopovima

U veljači 2014. dogodio se do tada najznačajniji nemili događaj u bitcoin svijetu – opljačkana je tada vodeća bitcoin burza Mt. Gox. Nestalo je 850.000 bitcoina, a vlasnik kompanije Mark Karpelès nedugo zatim bio je optužen za pronevjeru sredstava. Ove je godine sudski proces završio, a pokradeni vlasnici bitcoina naivno su tražili da im se odšteta isplati u novcu. Karpelès je, zahvaljujući ogromnom porastu vrijednosti kriptovalute lakoćom platio oko 400 dolara po ukradenom bitcoinu i nakon svega ostao slobodan i bogatiji za oko milijardu dolara.

Multimilijunaši iz Bitstampa - Nejc Kodrič i Damian Merlak
Multimilijunaši iz Bitstampa - Nejc Kodrič i Damian Merlak

Od recentnijih događanja, u siječnju 2015. godine hakiran je slovenski Bitstamp, tada, ali i danas jedna od vodećih bitcoin burzi. Ukradeno im je bilo oko 5 milijuna dolara, ali su cijelu stvar preživjeli i sada su jači no ikad. Dvojica osnivača Bitstampa našla su se na ovogodišnjoj listi od 10 najbogatijih Slovenaca, svaki s debelo preko 100 milijuna eura imovine.

Kolovoz 2016. bio je poguban za Bitfinex. Ovu su mjenjačnicu hakeri olakšali za gotovo 120.000 bitcoina, od čega je stvarnim vlasnicima vraćeno oko dvije trećine.

I u konačnici, ovoga tjedna dolazimo do pljačke, ponovno slovenskoga, NiceHasha. S njihovih je servera, kao posljedica vrlo sofisticiranog hakerskog napada, nestala veća količina korisničkih walleta, a s njima i oko 64 milijuna dolara u bitcoinima – oko 4.700 coina koji su već do kraja istoga dana vrijedili preko 75 milijuna dolara.BT zvučnik

MARSHALL Acton II

Snažan zvuk uz klasičan izgled, analogne kontrole zvuka, funkcija više hostova, 50-20.000Hz, 30W digitalno pojačalo.

1.899 kn Kupi