Istraživači dokazali velike manipulacije cijenom bitcoina 2013. godine

Slučaj Mt. Goxa pokazuje kako je samo jedna osoba sumnjivim transakcijama podigla cijenu bitcoina sa 150 na 1.000 američkih dolara

Sandro Vrbanus utorak, 16. siječnja 2018. u 11:15

"Manipulacija cijenama u ekosustavu bitcoina" naslov je rada koji je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Monetary Economics, a koji se bavi ilegalnim radnjama čiji je rezultat manipuliranje cijenama kriptovalute koja bi trebala od toga biti zaštićena. Zagovornici kriptovaluta često navode kako je velika prednost istih njihova decentralizacija, no ovaj rad pokazuje kako nije sve tako divno i krasno, te da i kod bitcoina postoje prevaranti čiju aktivnost treba nadgledati, regulirati i u konačnici kažnjavati.

Rad četvorice istraživača iz SAD-a i Izraela pokazuje kako je 2013. godine došlo do krađe oko 600.000 bitcoina na propaloj mjenjačnici Mt. Gox, te kako je u tom razdoblju zabilježen veći broj sumnjivih transakcija. Nadalje, u vrijeme kada su se ove transakcija događale cijena bitcoina "pumpana" je za oko 4% na dan, dok je bez istih ona klizila prema dolje.

Samo jedna osoba podigla je cijenu bitcoina za preko 6 puta

Ovi stručnjaci obavili su detaljne analize opisane u članku i zaključili kako je nepoznat netko krajem te 2013. godine "vlastoručno", koristeći botove za trgovanje, podigao cijenu bitcoina sa 150 na oko 1.000 američkih dolara u oko dva mjeseca. To je bilo moguće je tada tržište bitcoina bilo "plitko", tj. s većom količinom novca moglo se manipulirati cijenom. Neki sumnjaju da se time bavio Mark Karpeles, osnivač Mt. Goxa, koji se ovim manipulacijama htio oporaviti od velikog gubitka novca.

Zaključno, ovaj rad poručuje da bi svaka kriptovaluta (kako bitcoin tako i one koje su sada dovoljno "plitke"), prije nego postane pravo sredstvo za plaćanje ili investiranje, treba donekle biti regulativom zaštićena od manipulacija. Nedostatkom regulative, kao što je danas slučaj, povećava se vjerojatnost za ilegalne radnje, pogotovo kod manjih kriptovaluta, zaključuju znanstvenici.