ASUS na CES-u predstavio mnoštvo noviteta, među kojima su i laptopi s 3D zaslonom

Među raznoraznim laptopima koje je ASUS predstavio na ovogodišnjem CES-u, posebno su se istaknula dva modela koja imaju 3D OLED zaslone

Matej Markovinović petak, 6. siječnja 2023. u 10:17
📷 Foto: ASUS
Foto: ASUS

ASUS je na najvećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, CES-u, predstavio mnoštvo noviteta, među kojima su se posebno istaknula dva laptopa s 3D zaslonom, koje korisnici mogu koristiti bez namjenskih 3D naočala.

ProArt Studiobook 16 3D OLED

Naime, ProArt Studiobook 16 3D OLED prvi je laptop na svijetu koji pruža 3D iskustvo bez namjenskih naočala, a sve zahvaljujući ASUS-ovoj Spatial Vision tehnologiji. Riječ je o uređaju koji ima 16-inčni 3D OLED zaslon 3.2K razlučivosti te frekvencije osvježavanja od 120 Hz. Uz stepenasti dizajn, tanke okvire i položaj ventilacijskih otvora, zaslon može postati u potpunosti ravan s podlogom, nudeći korisniku kut gledanja do 180 stupnjeva.

Laptop koristi Intel Core i9-13980HX procesor 13. generacije, Nvidia GeForce RTX GPU serije 40, a može imati i do 64 GB nadogradivog RAM-a. Za hlađenje je zaslužna ASUS-ova IceCool Pro tehnologija, što bi, kako navode iz tvrtke, trebalo omogućiti Studiobooku da ostane hladan i tih, čak i kod najzahtjevnijih zadataka.

Korisnici kojima 3D zaslon možda nije po volji, mogu izabrati ovaj laptop u inačici sa standardnim, 2D OLED zaslonom osjetljivim na dodir.

Vivobook Pro 16X 3D OLED

Vivobook Pro 16X 3D OLED također ima ASUS-ovu Spatial Vision tehnologiju, stoga pruža prikazivanje 3D sadržaja bez naočala na svom 16-inčnom 3,2K OLED zaslonu od 120 Hz. Baš kao i njegov „brat“ Studiobook, dolazi s Intel Core i9-13980HX procesorom, Nvidia GeForce RTX GPU-om serije 40 te do 64 GB DDR5 RAM-a od 4.800 MHz i do 2 TB SSD-a.

Tu je također i IceCool Pro tehnologija, kao i ASUS-ov DialPad za precizne kontrole bez pomoći miša.

ProArt Station PD5 (PD500TE)

Uz laptope, ASUS je predstavio i ProArt PD500TE radnu stanicu, koju pogoni 13. generacija Intel Core i9 CPU-a i Nvidia RTX A4000 GPU, uparena s do 128 GB DDR4 RAM-a od 3.200 MHz. Dizajn je također osvježen, pa ovo računalo dolazi s ASUS-ovim Lumiwiz LED indikatorima te „štitnikom“ za gumb za uključivanje i isključivanje.

Kako bi se temperature držale „pod kontrolom“, ProArt PD500TE ima poboljšan sustav hlađenja, koji bi, prema tvrdnjama ASUS-a, trebao u potpunosti eliminirati usporavanje performansi, neočekivano rušenje programa i isključivanje. Uz to, napominju i da je buka tijekom rada smanjena na razine ispod 40 decibela.

ProArt Display OLED PA32DCM

ProArt Display OLED PA32DCM ima 31,5-inčni OLED zaslon 4K rezolucije s maksimalno deklariranom svjetlinom od 700 nita i 99-postotnim DCI-P3 rasponom boja. Za živopisni prikaz sadržaja, tu je podrška za HDR te VESA DisplayHDR TrueBlack 500 tehnologija. Monitor, inače, ima kućište od aluminija i kompaktno postolje, a može se postaviti i na zid u portretnoj ili pejzažnoj orijentaciji.

ASUS je na CES-u predstavio još nekoliko laptopa, 27-inčnu inačicu ProArt Display monitora, dva mini PC-ja te Wi-Fi 6 ruter. Više informacija o tvrtkinim novitetima, dostupno je na njihovoj službenoj internetskoj stranici