Dell Inspiron 16 Plus želi zamijeniti vaše desktop računalo s all-round pristupom

Više nego pristojna kombinacija hardvera, uz 16'' ekran čini Inspiron 16 Plus zanimljivim laptopom koji je pomalo „Katica za sve“ i može proći kao radna stanica iako to po definiciji nije

Bug.hr srijeda, 8. veljače 2023. u 18:45
SPECIFIKACIJE
Dell Inspiron 16 plus 7620
Ekran 16” / 3072x1920 / IPS/ 60 Hz
Procesor Intel i7-12700H (6P+8E / 20T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 3060 6GB
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel® Wi-Fi 6E (6GHz) AX211 2x2, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.0
1 USB-C (Thunderbolt 4.0)
2 × USB 3.2 Gen1
3,5-mm audio
Masa 2,1 kg
Dimenzije 356 × 252 × 19 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 3 godine
Cijena 1.900,00 eura

 

Na tržištu viđamo sve više 16 inčnih modela zato što je 16:10 ekran praktičniji za brojne zadatke, čitaj Excel, a s razvojem tankih rubova oko ekrana, današnji modeli s ovako velikim ekranom ne odskaču previše veličinom. Uz to, Dell Inspiron 16 Plus 7620, kao i dosta konkurenata, posudio je ponešto iz svih klasa laptopa i napravio all-roundera koji ima i jak hardver i grafiku i sposoban je za sve, bez fokusa na samo jednu iznimnu karakteristiku.

Trenutačno seriju Inspiron 16 Plus u ovoj konfiguraciji na našem tržištu možete pronaći za oko 1900 eura što je cijena usporediva s drugim većim prijenosnicima opremljenim ovom kombinacijom hardvera.

Čvrsta izrada, zagasite boje i kvalitetna tipkovnica i touchpad krase Inspiron 16 Plus seriju, kao i IPS s kvalitetnim prikazom iz svih kutova
Čvrsta izrada, zagasite boje i kvalitetna tipkovnica i touchpad krase Inspiron 16 Plus seriju, kao i IPS s kvalitetnim prikazom iz svih kutova

Unutar čvrstog i minimalistički složenog kućišta izvedenog u dvije dostupne boje koje se zovu „Dark Green“ i „Carbon Black“, nalazi se Intelov procesor 12. generacije što znači da ćete dobiti vrlo dobre performanse koje su uparene s jako dobrom autonomijom baterije. Uz i7-12700H koji dolazi sa 6 Performance i 8 Efficiency jezgri, prijenosnik dostupan u ponudi domaćih trgovina dolazi sa 16 GB radne memorije te terabajtnim NVMe PCIe SSD-om. Ponudu hardvera zaokružuje prva ozbiljnija grafička kartica dostupna unutar aktualnih laptopa. Dell je opremio Inspiron 16 Plus seriju Nvidia GeForce RTX 3060 koja može pomoći kreativnim profesionalcima ili osigurati ugodnih 60-ak FPS-a u igrama na FHD rezoluciji.

Upravo 60Hz ima solidan IPS ekran koji ima nešto višu rezoluciju od skoro jedinstvenih 3072x1920 piksela. Kao i sve druge komponente na ovom prijenosniku i ekran je dovoljno dobar za svestrani rad čak i u profesionalnim alatima, ali nije nišno usmjeren na nijednu profesiju i vjerojatno neće biti prvi izbor kupaca koji traže radne stanice.

Opremljen samo s jednim USB C priključkom, tako da Thunderbolt 4 nećete moći iskoristiti u slučaju da je priključen na punjač ili USB kablom za monitor
Opremljen samo s jednim USB C priključkom, tako da Thunderbolt 4 nećete moći iskoristiti u slučaju da je priključen na punjač ili USB kablom za monitor

Iako se radi o prijenosniku koji ima 16'' ekran i dovoljno prostora, tipkovnica nema numerički dio. To znači da tipke imaju dosta prostora za udobno tipkanje. Pozadinski osvjetljena tipkovnica i prostrani touchpad vrlo su zaobljavajući i unutar očekivanja klase.

Ono gdje je Dell malo promašio su sučelja. Iako na papiru ima sve što je potrebno taj jedan Thunderbolt ostaje neiskorišten u slučaju da trebate raditi dok se puni računalo. Masa ovog uređaja je 2,1 kilogram i iako nije osobito prenosiv u usporedbi s ultrabook kategorijom, s obzirom na to što nudi i nije pretežak.

Sustav ima i dobru autonomiju baterije od 11 sati, što naravno neće biti slučaj ako igrate Rocket League dok niste na punjaču. Kod dizajna treba primijetiti otvore za ventilaciju s obje strane prijenosnika, no i s time će vjerojatno temperatura narasti ako jako opteretite grafičku karticu.

Ukupno, radi se o vrlo zanimljivom laptopu koji će hardverski ponuditi dosta za većinu ljudi, ali se u isto vrijeme nije specijalizirao. Dell je izbacio i 16 2-u-1 7620 model koji isti ovakav uređaj dolazi u konvertibilnom izdanju, ali trenutačno ni uz narudžbu nije dostupan u našim online trgovinama.