Gigabyte osvježio BRIX liniju mini računala

Gigabyte je odlučio osvježiti svoju BRIX liniju mini računala s tri staro-nova modela – najveće promjene odnose na zamjenu starih video uzlaza novima i novi dizajn kućišta

Stjepan Bilić ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 03:03

Gigabyte je predstavio tri nova mini računala unutar linije BRIX. Ipak, nije riječ o potpuno novim modelima već o manjim preinakama već postojećih. Da je tomu tako najbolje govore nazivi novih modela koji su u odnosu na stare dobili tek po jedno dodatno slovo.

Glavna razlika u odnosu na stare modele je drugačija ponuda video izlaza. Naime, Gigabyte je odlučio kako je došlo vrijeme da se riješe starih analognih video izlaza (D-Sub) u korist novijih, digitalnih. Tako je GB-BLCE-4000RC u odnosu na stari BRIX BLC-4000C umjesto VGA porta dobio HDMI port. Novi model tako ima dva HDMI porta (HDMI 1.4b i HDMI 2.0).

Kad su u pitanju modeli GB-BLCE-4105 i GB-BLCE-5005 oni su također dobili svoje novije inačice – GB-BLCE-4105R i GB-BLCE-5005R. Novi modeli su prošli sličnu proceduru kao i gore opisani, no oni su umjesto VGA porta ostali bez Mini DisplayPorta koji je također zamijenjen s HDMI (2.0) portom. Sva tri modela dobila su i po jedan serijski port - RS-232.

Kako možete vidjeti na priloženim fotografijama, novi modeli su dobili i novo kućište koje je ovog puta dobilo i par zaobljenih linija. Što se konfiguracije portova tiče sva tri modela imaju istu konfiguraciju – jedan Gigabitni LAN port, dva USB 3.0 (Type-A) porta, dva HDMI porta i jedan serijski port. Isto vrijedi i za prednju stranu kućišta gdje se na svakom od njih nalazi po jedna Power tipka, jedan USB 3.0 (Type-C) i USB 3.0 (Type-A) port te po jedan 3,5-milimetarski audio port za slušalice i mikrofon.

Glavnu razliku i dalje čine procesori na kojima se temelje – Intel Celeron N4000 (GB-BLCE-4000RC), Intel Celeron J4105 (GB-BLCE-4105R) i Intel Pentium Silver J5005 (GB-BLCE-5005R). Detaljnije specifikacije možete proučiti na službenim stranicama proizvođača.