Google Play sadržavao 145 aplikacija s Windows malwareom

Palo Alto Networks piše o 145 aplikacija koje je Google uklonio, a koje se sadržavale malware s značajkama koje ne djeluju na Android nego na Windows sustave

Matija Pavlić subota, 4. kolovoza 2018. u 18:36

Tvrtka Palo Alto Networks u novom izvješću spominje kako je Google u posljednje vrijeme uklonio 145 aplikacija s trgovine aplikacija Google Play.

Ono što ovaj malware izdvaja od mnoštva sličnih aplikacija za Android uređaje je u činjenici da se radi o aplikacijama (većinom keyloggeri) specifično namijenjenim izvođenju u Windows okruženju.

U Palo Alto Networksu nagađaju da se radi o slučaju kompromitiranja sustava stvaranja APK datoteka na Windows sustavu. Sam malware potpuno je bezopasan ukoliko se izvodi na Android uređajima, no kada se APK datoteka krene s otpakiranjem na Windows sustavima dolazi do infekcije spomenutog računala.

Između ostalog malware omogućuje skrivanje datoteka u sistemskoj Windows mapi, utječe na Windows registry te omogućuje povezivanje sa sumnjivim IP adresama. Velik broj od ukupno 145 spornih aplikacija postavljen je na Google Play u razdoblju od listopada do studenog prošle godine, mnoge sporne aplikacije kao ocjenu na Google Playju imaju četiri zvjezdice i više od 1000 preuzimanja od strane korisnika.

O svemu spomenutom vrlo je brzo obavješten i sam Google, koji je brzim postupkom uklonio sporne aplikacije s Google Playja.