Kanađani razvili aplikaciju koja otkriva trpi li vaša mačka bol

Iako je aplikacija tek u beta verziji, na stranici se tvrtke mogu pronaći brojne recenzije zadovoljnih korisnika kojima je Tably pomogao da otkriju tegobe kod njihovih mačaka

Matej Markovinović srijeda, 28. srpnja 2021. u 06:00

Budući da je kod mačaka pomalo teško procijeniti kako se osjećaju, tehnološka je tvrtka Sylvester.ai iz Calgaryja u Kanadi razvila aplikaciju Tably koja će vlasnicima ovih krznenih bića omogućiti da pomoću kamere telefona otkriju boli li ih nešto.

Naime, istraživanje iz 2019. godine objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkriva da je „ljestvica mačjih grimasa“ (feline grimace scale) ili FGS, pouzdan alat za detektiranje boli kod mačaka. Aplikacija Tably tako stres utvrđuje prema položaju ušiju i glave, raširenosti zjenica, njuški i nakostriješenosti dlake, prenosi Reuters.

Viši voditelj proizvoda aplikacije, Miche Priest, navodi da će Tably vlasnicima mačaka uveliko olakšati otkrivanje njihove razine stresa i boli, a veterinarka Liz Ruelle smatra da će ona biti od velike koristi i mladim veterinarima.

„Odrasla sam s mačkama i volim raditi s njima. No, novim kolegama bez toliko iskustva može biti poprilično teško otkriti boli li nešto njihovog pacijenta“, objašnjava Ruelle iz mačje klinike Wild Rose u Calgaryju.

Međutim, izrazi lica kod mačaka mogu biti jasni pokazatelji boli, no Alice Potter iz Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), navodi da postoje još neki indikatori na tijelu životinje.

„Rep kod mačaka koje su zabrinute ili uplašene bit će čvrst i napet. Osim toga, vlasnici trebaju razmišljati i o njihovom ponašanju u smislu jedu li, piju, obavljaju nuždu i spavaju kao i inače“, kaže Potter.

Aplikacija Tably trenutno je u beta verziji, pa se zainteresirani vlasnici mačaka za preuzimanje trebaju prijaviti na službenoj stranici Sylvester.aia.