Telegram Premium samo što nije stigao – u beti se pojavile ekskluzivne naljepnice

Telegram je jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciji te kao takva mora generirati zaradu ne bi li se održala na životu. Nakon oglasa, čini se da je sljedeći korak upravo premium inačica Telegrama

Matej Markovinović utorak, 3. svibnja 2022. u 11:55

Beta testeri Telegram aplikacija za iOS, primijetili su u verziji 8.7.2 novi set naljepnica i emojija koji korisnici mogu otključati jedino ako se pretplate na Telegram Premium.

Iako trenutno nije poznata cijena Telegram Premiuma, kao ni što će program u potpunosti nuditi, poznato je da će se trenutni „ekskluzivni dodaci“ prikazivati samo premium korisnicima. Drugim riječima, ako pretplatnik Telegram Premiuma pošalje neku specijalnu naljepnicu korisniku koji nije pretplaćen, ona se neće prikazati.

Foto: tgbeta
Foto: tgbeta

Naime, spominjanje Telegram Premiuma u beta verziji aplikacije, znak je da tvrtka aktivno traži još jedan način monetizacije ove popularne platforme za komunikaciju. Podsjetimo, na Telegram su prošle jeseni stigli oglasi, što korisnici nisu pozdravili i zahtijevali su da se ta opcija u potpunosti ugasi.

S druge strane, osnivač Telegrama Pavel Durov, svjestan je da je za opstanak ovakve aplikacije potreban novac, pa je još krajem 2020. najavljivao da će morati početi generirati prihode ako žele nastaviti s radom.

„Veći dio povijesti Telegrama, plaćao sam troškove tvrtke iz svoje ušteđevine. Međutim, s trenutnim rastom, Telegram je na putu da dosegne milijarde korisnika i da zahtijeva odgovarajuća sredstva. Kada tehnološki projekt dosegne ovu razinu, obično postoje dvije opcije – početi zarađivati novac za pokrivanje troškova ili prodaja tvrtke“, napisao je tada Durov u priopćenju na Telegramu.