Europsko tržište pametnih telefona u najvećem padu od 2013. godine

Analitičari Counterpoint Researcha upozoravaju da će situacija za tržište pametnih telefona postati još gora

Matej Markovinović ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha, europsko tržište pametnih telefona doživjelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine.

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, isporučilo se svega 49 milijuna pametnih telefona, što znači da je tržište palo za čak 12 posto. Kako navode podaci, samo je Realme od pet vodećih proizvođača doživio udvostručio svoj tržišni udio te tako doživio rast od 67 posto.

Vodeći proizvođač pametnih telefona u Europi i dalje je Samsung, no prodaja mu je za 16 posto manja u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Appleove su isporuke pale za šest posto, dok je najveći pad od čak 36 posto doživio Xiaomi. Slijedi ih OPPO, kojem su isporuke pale za osam posto, no u te se brojke uključuju i OnePlus telefoni.

📷 Foto: Counterpoint Research
Foto: Counterpoint Research

Kako prenosi GSM Arena, pad europskog tržište pametnih telefona uzrokovan je ponajviše nedavnim lockdownom u Kini, rastućoj inflaciji te ratom u Ukrajini. Samsung i Apple isporučivali su podosta telefona Rusiji, pa je njihov bojkot imao značajan utjecaj na brojke isporuka.

Međutim, puni će se efekt tih sankcija osjetiti tek u drugom kvartalu, stoga Counterpoint Research upozorava da će situacija za tržište pametnih telefona postati još mnogo gora.