iPhone 12 u serijskoj proizvodnji, ipak bez ekrana na 120 Hz

U narednim tjednima Apple bi trebao predstaviti novu generaciju iPhonea koja, kako doznaje više izvora, neće dolaziti s ekranima visoke frekvencije osvježavanja

Sandro Vrbanus subota, 12. rujna 2020. u 22:13

Apple će ovoga utorka održati svoje online predstavljanje novih proizvoda pod nazivom "Time flies", no na njoj vrlo vjerojatno neće biti predstavljen najočekivaniji proizvod, iPhone 12. Za njega bi trebao biti rezerviran poseban događaj, nekad sredinom listopada. Isti izvori koji su dojavljivali detalje o dizajnu nove Appleove linije mobitela, i bili u pravu, sada javljaju i kako je iPhone 12 ovoga tjedna ušao u serijsku proizvodnju.

Ova činjenica govori u prilog tome da će novi modeli u prodaju stići tek u drugoj polovici listopada, kako se i očekivalo, no uz nje je vezana i jedna pomalo razočaravajuća informacija. Naime, više leakera gotovo istodobno je potvrdilo da novi iPhone neće imati, kao mnogi njegovi ovogodišnji konkurenti, ekran visoke frekvencije osvježavanja. Umjesto 90 ili možda čak 120 Hz, iPhone će barem u još jednoj generaciji imati zaslon frekvencije 60 Hz.

Prevelik izazov za inženjere

Prototipi iPhonea 12 Pro posljednjih su tjedana kružili među testerima u Appleu, ponešto informacija o tome je curilo u javnost, pa su svakih nekoliko dana dolazile oprečne informacije o frekvencijama ekrana.

Apple je, prema nekim izvorima, htio implementirati tehnologiju "ProMotion" (120 Hz) zajedno s LTPO ekranom (kao onome u zadnjoj generaciji Apple Watcha) koji bi dinamički prilagođavao frekvenciju ekrana onome što se na njemu prikazuje.

Neki prototipi imali su ekrane s mogućnošću "nabrijavanja" na 120 Hz, čak su i paneli dobro funkcionirali, no Appleovi inženjeri nisu na vrijeme uspjeli riješiti probleme s kontrolerima za njih kao i s upravljanjem potrošnjom baterije uz visoku frekvenciju zaslona. Novi iPhone će, tako, ostati bez ove opcije.

U javnost je putem leakera nadimka EverythingApplePro (koji je zaslužan i za naslove rendere) procurila i kratka snimka kućišta iPhonea 12 Pro, koja potvrđuje sve ranije informacije o njegovom obliku, istom notchu kao i prije, te dodatku lidar senzora viđenoga na iPadu Pro.