Mobiteli

Isprobali smo Honor 20 i Honor 20 Pro na predstavljanju u Londonu

Krunoslav Ćosić utorak, 21. svibnja 2019. u 22:38

Honor bez obzira na burna zbivanja prošlih dana ima velike planove - danas su predstavili novu seriju 20 koja bi mogla izazvati urnebes na tržištu. Uz najjači čipset dostupan na tržištu, veliku radnu memoriju od 8 GB te ukupno pet kamera upravo predstavljeni Honor 20 Pro opasno ugrožava sve smartphone na tržištu. Isprobali smo ga u Londonu na svjetskoj premijeri na kojoj je predstavljen i Honor 20, u sjeni trenutnih događanja oko upitne buduće suradnje matičnog Huaweija s Googleom

Godinu dana od predstavljanja Honora 10, u Londonu je predstavljen nasljednik Honor 20, ali uz njega stiže i jača izvedba Honor 20 Pro. Iako su novi modeli u sjeni prethodno predstavljenih Huaweija P30 i P30 Pro, neke od funkcionalnosti svoju sjenu bacaju na Huaweijeve pulene.

Krenimo od ekrana koji su dijagonale od 6,26 inča kod oba modela. Uz istu fullHD+ rezoluciju nude više pokrivenosti prednje površine (91,6%) nego što nude Huawei modeli iz P30 serije. Model 20 ima i veću dijagonalu ekrana od P30 (6,1 inča), ali su uz OLED ekran boje na Huaweiju ipak nešto življe. Istovremeno, bojama na Honorima se nema što za predbaciti. Rupica na ekranu promjera 4,5 mm, u kojoj je smještena prednja kamera, govori kako su novi Honori nastali na modelu Honor View20 koji je predstavljen u siječnju u Parizu. Ekran je u odnosu na Honor 10 s 5,84 inča poprilično narastao na spomenutih 6,26 inča.

Unutar kućišta, za čiju su izradu u Honoru posebno ponosni, smještene su baterije od 3750 mAh (Honor 20) i 4000 mAh (Honor 20 Pro), uz brzo 22-vatno punjenje tako da se baterija do 50% napuni za samo 30 minuta. Ponosni su i na ugrađeni Virtual 9.1 Surround zvuk kojeg ćete osjetiti pri korištenju slušalica jer su uz vibracije bubne opne ponudili bogatiji zvuk. Obećavaju zvuk kao u kino dvorani, što će biti korisno i pri igranju igraćih naslova poput Fortnite, PUBG Mobile, Arena of Valor, NBA 2K18.

Dio specifikacija ugrađenog hardvera identičan je kod oba nova Honora (vrhunski čipset Kirin 980 na 7 nm oboružan umjetnom inteligencijom, 32-megapikselna selfie kamera s otvorom blende od f/2.0), ali postoje i dijelovi po kojima se poprilično razlikuju. Možda će vam 6 GB radne memorije i 128 GB interne kod Honora 20 biti dovoljno, ali 8 GB i 256 GB koliko nudi 20 Pro izvedba spada u sam vrh današnje ponude. I dalje nema proširenja memorije, što recimo nude Huawei P30 modeli.

Sad dolazimo do dva vrlo bitna detalja na novim modelima, a to su stražnje kamere i izrada kućišta. Ugrađene su po četiri stražnje kamere u obliku slova L, čime je stvoren dodatni prostor za bateriju, s tim da se kamere razlikuju. Glavna kamera je Sonyjeva IMX586 od 48 megapiksela, ali ne nudi otvor blende od f/1.8 kao kod Honora View20 (inače s dvije stražnje kamere) nego kod Pro izvedbe nudi čak f/1.4, što je trenutni vrh kod mobitela. Hm, toliko ne nudi niti 40-megapikselna (Leica) kamera na P30. Što smo dobili?

Izrazito oštre fotografije čija kvaliteta naročito dolazi do izražaja u lošim svjetlosnim uvjetima, uz ISO od 204800. DXOMark je 20 Pro modelu dodijelio 111 bodova. Senzor je veličine pola inča (kod oba nova modela Honora), a izvedba Honor 20 nudi f/1.8. Nije niti to loše, pa toliko nude Honor View20 i prošlogodišnji Honor 10. Ono što nam se naročito sviđa sa spiska specifikacija je optička stabilizacija stražnje kamere od 48 megapiksela, uz laserski auto fokus i još nekoliko elektronskih stabilizacija kojima upravlja umjetna inteligencija te prepoznaje različite scene i tako automatski prilagođava postavke kamere te smiruje trešnju kućišta.

Kod najveće rezolucije od 48 megapiksela moguće je aktivirati AI Ultra Clarity Mode uz koji se snima nekoliko fotografija istovremeno te se kombiniranjem, optimiziranjem tamnijih dijelova i boja koje su podešene da izgledaju življe dobije konačni rezultat. Ima toga još za nabrajati, ali to ćemo isprobati u malo dužem periodu. Prvi rezultati su zaista vrlo dobri do odlični, Honor je upravo ušao u društvo proizvođača koji spadaju u sam vrh ponude današnjih pametnih telefona. Uz ugrađen veliki otvor blende i veliki senzor te četveroosnu optičku stabilizaciju slike osigurani su svi uvjeti za kvalitetne foto rezultate.

Uz kut od 117 stupnjeva, čime se praktički pokriva sve ono što ljudske oči vide u jednom pogledu, druga širokokutna kamera od 16 megapiksela ima i korekcije iskrivljenosti koje bi time mogle nastati na finalnom rezultatu nakon okidanja. Treća kamera, kao niti prva, nije ista kod oba nova Honor modela – kod 20 Pro se radi o telefoto kameri od 8 megapiksela sposobnoj za 3x optičko zumiranje bez gubitka kvalitete, 5x hibridno zumiranje i 30x digitalno. Koristi se optička stabilizacija slike kao i kod 48-megapikselne kamere. Honor 20 ima dubinsku 2-megapikselnu kameru s kojom se mogu dobiti bokeh efekti.

Idemo sad na četvrtu kameru od 2 megapiksela koja služi za makro snimanja te omogućuje da napravimo oštru fotografiju već s 4 centimetra udaljenosti.

Raspored kamera je sljedeći: kod Honor 20 Pro na vrhu je širokokutna kamera od 16 megapiksela, ispod je 48-megapikselna, te telefoto od 8 megapiksela. S desne strane smještena je makro kamera od 2 megapiksela. Kod modela Honor 20 raspored je postavljen po istom sistemu, ali se umjesto telefoto kamere od 8 nalazi dubinska kamera od 2 megapiksela. Razlika se na prvi pogled vidi po smještaju LED blica: kod 20 Pro izvedbe je izvan trostruke kamere, a kod Honora 20 je ispod triju leća.

Svi Googleovi servisi su dostupni, kao i na svakom drugom Android mobitelu
Svi Googleovi servisi su dostupni, kao i na svakom drugom Android mobitelu

Uz prvi dinamički holografski dizajn na svijetu, pri čemu se dubinski sloj kućišta izrađuje preciznom tehnikom i sadrži milijune minijaturnih prizmi koje izgledaju poput dijamanata te se dodaju dvije dodatne površine sa staklenim slojem i slojem obojenim u jednu od nijansi boja uređaja (plava i crna za 20 Pro, crna za Honor 20 Pro Moschino te crna, bijela i plava za Honor 20) spomenimo i kako je senzor otiska prsta smješten na desnoj bočnoj strani, na aluminiju koji povezuje prednju i stražnju plohu. Vro rijetko rješenje u svijetu mobitela, koje je vrlo ergonomsko u praksi, radi za samo 0,3 sekunde, dostupno je na izvedbama i Honora 20 i Honora 20 Pro.

Uz zakrivljene i izglađenije rubove kućišta uređaji odlično leže u ruci, uz potrebnu pažnju da ne iskliznu iz ruke, ali to je boljka svih današnjih (staklenih) pametnih telefona. Pa nema druge, telefon u zaštitno kućište i „mirna Bosna“.