Isprobali smo novi, upravo predstavljeni Honor 10 i djeluje kao priuštljivija verzija Huaweija P20

Prisustvovali smo u Londonu europskoj premijeri novog flagshipa Honora, drugog brenda iz Huaweija koji sve više i više osvaja simpatije korisnika u našoj regiji...

Krunoslav Ćosić srijeda, 16. svibnja 2018. u 13:28

Honor više nije brend iz Huaweijeve sjene nego potpuno ravnopravno konkurira svim proizvođačima mobitela na tržištu. Otišli smo u London te vam iz prve ruke donosimo dojmove o Honoru 10 kod kojeg je najveći naglasak stavljen na kamere i umjetnu inteligenciju koja upravlja sa sve tri kamere. 

Glavna stvar koju donosi Honor 10 je AI (umjetna inteligencija) i s time ćemo "morati živjeti" u ovoj i u sljedećim godinama jer su se već sve fore istrošile. Dakle, mobiteli će raditi za nas, a mi ćemo laički moći pristupiti većini funkcija koje će u pozadini kontrolirati i unaprijediti umjetna inteligencija. Honor 10 nudi više od 500 različitih scenarija s kamerom, kroz 22 kategorije za poboljšanje fotografija. Može se prepoznati osoba ispred pozadine, životinja, zelenilo, nebo i zatim sve te detalje će telefon samostalno unaprijediti i optimizirat će svaki detalj zasebno na fotografiji. 

Izgledu je Honor poklonio jako puno vremena, sudeći po viđenom - na strźnoj strani se od po prirodi skliskijeg stakla koje se presijava kao Aurora borealis (polarna svjetlost) nalazi vodoravno postavljena dvostruka kamera, uz LED-icu i oznaku AI odnosno umjetna inteligencija. Honor 10 u ovom trenutku već je na određenim tržištima dostupan u četiri boje: zelena (phantom green), plava (phantom blue), siva (phantom grey) i crna (midnight black). Boje se na stražnjoj strani presijavaju ovisno kako okrećemo telefon u ruci, a najveća čarolija se može vidjeti na jakom suncu. 

Veliki je naglasak na vrlo veselim i śarenim temama na telefonu s 5,84-inčnim fullHD+ IPS ekranom s notch dizajnom, u omjeru 19:9. Obrub oko ekrana je debljine 3 do 4 mm s tri strane dok je na dnu kućišta cca 1 cm. Inače, prednju i stražnju staklenu stranu spaja aluminij. Unutar notcha može se postaviti svijetla ili pak crna pozadina na kojoj se ugodno i nenametljivo prikazuju dual SIM signali, wireless, NFC i stanje baterije dok se ispod njih nalazi klasićno uobličeni ekran. Ispod ekrana je smješten senzor otiska prsta. Na dnu kućišta nalazi se 3,5 mm ulaz za slušalice, Type-C utor za brzi punjač i perforacija jednog zvučnika koji bi trebao oponašati 7.1 zvučnički sustav. S obzirom na buku na predstavljanju, nismo to uspjeli baš isprobati.

Idemo sad na glavnu stvar na Android 8.1 pametnom telefonu Honor 10. Straga se nalazi dvostruka kamera u kombinaciji 24 + 16 megapiksela, uz otvor blende f/1.8. Uz AI odnosno umjetnu inteligenciju, Honor 10 može samostalno raspoznati višestruke scene i prilagoditi određene dijelove scene kako bi bili što savršeniji. Rezultat je jako dobar, detalji između svijetlih i tamnih detalja su usklađeni, dinamički kontrast nema velikih odstupanja, a sviđaju nam se i boje na ekranu. Stražnja kamera zaslužuje dobre ocjene, na prvi pogled.

Moćna je i prednja selfie kamera od 24 megapiksela, može uz pomoć umjetne inteligencije i 3D prepoznavanja lica raspoznati kosu, oči i nos te svaki detalj zasebno izoštriti ili smanjiti svjetlinu ukoliko je to potrebno. Raspolaže s bokeh efektom izoštravanja ili zamućivanja pozadine.

Bokeh efekt funkcionira i za grupne fotografije s prednjom kamerom, može prepoznati više lica osoba. I u galeriji se događaju pametne operacije jer galerija sama može kategorizirati fotografije u razne grupe. Čak se mogu raspoznati scenariji kao što je vjenčanje, diplomiranje na fakultetu te se zatim dodaje glazba u pozadinu koja zabavno prati tematiku fotografija. 

Spomenimo i ostale karakteristike predstavljenog Honor 10 smartfona: baterija kapaciteta 3400 mAh do 50 posto se napuni za samo 25 minuta. EMUI 8.1 baziran je na Androidu 8.1. Telefon dolazi u verzijama sa 64 i 128 GB interne memorije, kombinirano s 4 GB RAM-a, a već su poznate i cijene po kojima će se prodavati:

  • Honor 10 sa 64 GB - 3599 kuna
  • Honor 10 sa 128 GB - 3999 kuna

Svakako preporučujemo jaču verziju jer se za 50-ak eura dobije dodatnih 64 GB.

Prodaja već danas počinje u 24 zemlje dok se kod nas u Hrvatskoj Honor 10 očekuje sredinom lipnja 2018.