LG Wing 5G, mobitel s dva ekrana, smjelog futurističkog dizajna

LG-jev novi smartphone, Wing 5G izvedbom dosta odskače od drugih – po uzoru na model KU950 iz 2007. glavni ekran mu se zakreće za 90 stupnjeva, ali ovoga puta umjesto tipkovnice otkriva dodatni zaslon

Stjepan Bilić nedjelja, 20. rujna 2020. u 06:00

LG je predstavio novi smartphone – Wing 5G. Riječ je o mobitelu koji na vrlo zanimljiv način rješava problem ugradnje većeg broja zaslona uz zadržavanje pristojnih dimenzija uređaja. LG Wing 5G dodatni zaslon skriva ispod glavnog, a do njega se dolazi zakretanjem glavnog zaslona za 90 stupnjeva, čime se dobiva svojevrsna modernija inačica mobitela KU950 iz 2007. godine.

Glavni zaslon je tipa P-OLED, a zahvaljujući tome što nema izreza i ureza unutar kojih bi se smjestila selfie kamera može se u potpunosti iskoristiti za prikaz sadržaja. Dijagonala zaslona je u skladu s današnjim standardima – 6,8 inča. Razlučivost zaslona je FHD+ odnosno 2.460 x 1.080 točaka, a omjer 20.5:9. Drugi, takozvani sekundarni zaslon je tipa G-OLED, manji je, dijagonala mu 3,9 inča, razlučivost 1.240 x 1.080 točaka, a omjer 1.15:1

Dodatni zaslon je zamišljen kao pomoćni na kojemu će se nalaziti sve što bi korisnicima moglo smetati u praćenju sadržaja na glasnom zaslonu, dakle tipkovnica i kontrole koje su sastavni dio svake mobilne aplikacije. Primjerice, dok korisnik gleda video na YouTubeu, sve kontrole za upravljanje reprodukcijom videa bit će prikazane na manjem, dodatnom zaslonu. Isto vrijedi i za korištenje kamere. Glavni zaslon će biti iskorišten kao tražilo, a donji za prikaz postavki i tipki kamera aplikacije. Kako su to u LG-ju zamislili najbolje će vam predočiti priloženi video zapisi.

Inače, LG navodi kako je zakretni mehanizam prošao kroz detaljne testove te kako će bez problema izdržati i 200.000 zakretanja. Ako se uzme u obzir kako za većinu radnji na mobitelu nećete imati potrebe za dodatnim zaslonom, mehanizam će bez problema raditi godinama. Dodatno, LG je dodatni zaslon zaštitio s Anti-Dust tehnologijom kako bi spriječio njegovo oštećenje grebanjem uslijed kojeg bi moglo doći prilikom zakretanja glavnog zaslona. Nadalje. Cijeli uređaj ima premaz koji ga štiti od vlage i vode prema standardu IP54. LG se pobrinuo i za otpornost na padove s visina do 1,2 metara, što je zajamčeno MIL-STD-810G standardom.

Po pitanju hardvera LG Wing 5G spada u srednji razred, iako bi se po dizajnu na prvu pomislilo kako je riječ o flagshipu. Temelji se na Snapdragonu 765G, koji slovi za gamerski procesor (SoC) što znači kako ne bi trebalo biti nikakvih problema s izvođenjem multimedijalnih aplikacija i igara. Shodno tomu, ni Facebook, Instagram, WhatsApp, Viber i druge popularne aplikacije ne bi trebale imati problema u radu. LG Wing 5G ima 8 GB RAM-a i ovisno o inačici 128 ili 256 GB interne memorije. U slučaju potrebe za većim podatkovnim prostorom moguće ga je naknadno proširiti pomoću memorijske kartice microSD formata.

Mobitel ima ukupno četiri kamere, tri stražnje i jednu prednju. Glavna ima senzor od 64 MP, PDAF i OIS dok su druge dvije širokokutne razlučivosti 13 MP (117˚) i 12 MP (120˚). Selfie kamera ima razlučivost od 32 MP i motorizirana je što znači kako će većinu vremena biti skrivena od pogleda unutar kućišta. LG Wing 5G ima i par zgodnih funkcija vezano uz kameru – osim standardnog snimanja podržava i dvostruko snimanje gdje i prednja te stražnje kamere snimaju istovremeno. Također, Wing 5G podržava i gimbal mode za kojeg proizvođač tvrdi kako može zamijeniti pravi. Kada se aktivira gimbal mode na donjem zaslonu su prikazane sve kontrole koje bi korisnik imao na pravom gimbal stabilizatoru.

Iz svega navedenog vidljivo je kako LG s ovim mobitelom cilja na točno određenu vrstu korisnika – kreatore sadržaja poput YouTubera, bloggerima, vloggerima i slično. Osim za rad, mobitel je moguće koristiti i za zabavu te za snalaženje na putovanjima. Naime, zbog dvostrukog zaslona, olakšano je telefoniranje i istovremeno praćenje karte s uputama do odredišta.

Kako bi korisnicima omogućio dugotrajno korištenje uređaja bez nadopunjavanja baterije, LG je u mobitel Wing 5G ugradio bateriju kapaciteta 4.000 mAh. Baterija podržava dva načina punjenja – žično (Quick Charge 4.0) i bežično (Qi). Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Što se cijene i dostupnosti tiče za sada takvih informacija nema. Zna se sa sigurnošću kako će biti dostupan u SAD-u i Europi no ne kada i po kojoj cijeni. Neslužbeno se spominju cijene od 900 USD (SAD) i 900 eura (EU). No LG tu informaciju tek treba potvrditi ili opovrgnuti.