Novi Samsungov skandal s mobitelima: savitljivi Galaxy Fold se kvari nakon samo jednog dana

Odabrani tehnološki mediji i influenceri dobili su ovih dana na testiranje prvi Samsungov preklopni mobitel, a neki od njih prijavili su kako je savitljivi ekran vrlo brzo zakazao

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. travnja 2019. u 15:00

Jedan od najzanimljivijih mobitela koji se pojavio u posljednje vrijeme, preklopni Galaxy Fold, uskoro bi trebao stići u ruke prvih kupaca koji su za njega spremni izdvojiti oko dvije tisuće eura. Prije službenog lansiranja pojavile su se informacije kako je uređaj već rasprodan, a Samsung je predprodukcijske inačice poslao određenim testerima, influencerima i medijima kako bi odradili svoje recenzije. Unatoč tome što je ranije objavljeno kako se njegov ekran može savinuti i 200 tisuća puta, nekima je Galaxy Fold zakazao već nakon dva dana korištenja.

Osnovni problem, lako je pretpostaviti, predstavlja mehanizam koji omogućava savijanje ekrana i preklop ugrađen unutar panela. Isti su kod nekih, za sada najmanje pet testera, jednostavno uzrokovali gašenje dijela zaslona, pojavu mrtvih redova i stupaca na ekranu, kao i potpuni prestanak funkcioniranja panela.

Ono što je dodatno zbunilo prve korisnike jest činjenica da Galaxy Fold dolazi sa zaštitnom folijom na glavnom zaslonu koju se ne smije skidati. Oni koji su je skinuli vrlo brzo su zauzvrat dobili nefunkcionalan ekran. No, probleme su imali i oni koji zaštitu nisu skidali.

Pojava kvarenja ovog mobitela nakon kratkog vremena dobila je, kao i druge slične agere, svoj "gate" naziv, pa ju je sada na društvenim mrežama moguće pratiti pod nazivom #FoldGate. Iz Samsunga su se u međuvremenu službeno oglasili i naveli da je manji broj uzoraka Galaxy Folda poslan medijima, te kako su primili izvješća o problemima sa zaslonom. Najavljuju i kako će detaljno pregledati problematične uređaje i istražiti što je uzrok kvarovima.

U nastavku prenosimo nekoliko primjera nefunkcionalnih modela izravno s Twittera onih koji su ih dobili na testiranje: