Objavljen popis mobitela koji najviše i najmanje zrače korisnike

Njemački Savezni ured za zaštitu od zračenja objavio je popis mobitela koji najviše, odnosno koji najmanje zrače svoje korisnike

Stjepan Bilić ponedjeljak, 11. veljače 2019. u 13:32

U medijima se često može naići na tekstove u kojima se piše o štetnosti zračenja mobitela. Ovisno o izvoru jedni zastupaju tezu kako je zračenje mobitela štetno, dok drugi navode da nije. Sasvim je izvjesno da će prijepori oko toga potrajati i dalje.

Poznato je kako proizvođači mobitela uz ostale podatke o uređaju objavljuju i onaj vezano uz njegovo zračenje kada se upotrebljava. Njemački Savezni ured za zaštitu od zračenja sastavio je stoga popis mobitela koji najviše, odnosno najmanje zrače korisnike.

Mobiteli koji najviše...
Mobiteli koji najviše...

Na svakom popisu izdvojeno je 16 mobitela koji su poredani po jačini zračenja. Najnepovoljnije, prvo mjesto na ljestvici mobitela koji najviše zrače pripalo je Xiaomijevom Mi A1 modelu za kojeg se navodi zračenje od 1,75 W/kg. Na drugom mjestu se nalazi OnePlus 5T sa 1,68 W/kg, a na trećem ponovno Xiaomijev mobitel, ali ovog puta Mi Max 3 s 1,58 W/kg.

Prvi mobitel koji nije utemeljen na Android platformi, a nalazi se na ovom popisu je dakako iPhone, točnije iPhone 7. Budući da je za njega izmjereno zračenje od 1,38 W/kg pripalo mu je 9. mjesto na ljestvici. Idući iPhone na popisu je iPhone 8 koji se nalazi na 14. mjestu, a kojemu je izmjereno zračenje od 1,32 W/kg. Što se Googlea tiče njegovi mobiteli su zauzeli 7. (Pixel 3 XL, 1,39 W/kg) i 12. mjesto (Pixel 3, 1,33 W/kg).

i najmanje zrače
i najmanje zrače

Na popisu mobitela koji najmanje zrače prvo mjesto je zauzeo Samsungov Galaxy Note8 kojemu je izmjereno zračenje od tek 0,17 W/kg. Istu količinu zračenja ima i ZTE Axon Lite koji se nalazi na drugom mjestu ljestvice. Na trećem mjestu je LG G7 kojemu je izmjereno zračenje od 0,24 W/kg.

Ako se malo bolje promotre popisi vidljivo je kako na popisu mobitela koji najviše zrače nema Samsungovih uređaja, dok je na popisu onih kojih najmanje zrače situacija obrnuta - polovina njih je Samsungova (8). Na istom popisu nalaze se i tri ZTE, dva LG, jedan HTC i dva Motorola mobitela, dok je Huawei izgleda potpuno ignoriran u ovom istraživanju.