Predstavljena Nokia 8.1, cjenovno povoljni konkurent flagshipima

Nokia 8.1 donosi ZEISS optiku, PureDisplay tehnologiju zaslona i ubrzane performanse u segment cjenovno povoljnih flagshipa

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. prosinca 2018. u 18:00

HMD Global je predstavio svoj novi cjenovno povoljni flagship Nokia 8.1. Ovaj se uređaj pokušava izdići iznad svoje kategorije pa donosi mogućnosti snimanja uz visoko osjetljivu ZEISS optiku i optičku stabilizaciju slike, PureDisplay tehnologiju zaslona s HDR 10 podrškom te do dva dana trajanja baterije. Tu je i Android 9 Pie, pa se Nokia ovim mobitelom prihvatljivije cijene pokušava natjecati s flagshipima drugih proizvođača.

Kamere

Glavna 12MP kamera sa ZEISS optikom ima super osjetljivi, 1/2.55” senzor s 1.4 mikronskim pikselima za precizno prikupljanje svjetlosti. Uz kombinaciju s optičkom stabilizacijom slike (OIS) i super brzim auto fokusom, Nokia 8.1 će snimati oštre fotografije i video zapise. Široki otvor blende jamči oštre slike i u uvjetima slabe rasvjete, a duga ekspozicija može se ručno kontrolirati u Pro Camera načinu snimanja.

Prilagodljiva 20MP prednja kamera omogućava snimanje noćnih selfija jer pojačava svjetlost koju bilježi tako što kombinira četiri piksela u jedan super piksel. Također je moguće snimati noćne filmove uz 4K video i Nokia prostorni surround zvuk.

Studijske fotografije snimaju se s popularnim "bokeh" efektom, poboljšanom plitkom dubinom polja koja dolazi u paru s sekundarnim 13MP dubinskim senzorom.

Performanse i zaslon

Nokia 8.1 je drugi Nokia pametni telefon koji dolazi s PureDisplay tehnologijom za poboljšano iskustvo gledanja. Vizuali se podižu na novu razinu uz HDR 10 podršku, oštrinu slike i preko milijardu individualnih boja čak i pri izravnom sunčevom svjetlu.

Nokia 8.1 ima 6.18-inčni Full HD zaslon od ruba do ruba

Baterija ovog uređaja omogućava korištenje i do dva dana bez punjenja. Snapdragon 710 mobilna platforma jamči da će Nokia 8.1 izvesti bilo koji zadatak bez problema s 35% bržom grafikom i 20% boljim performansama od prijašnje generacije, Snapdragona 660. Također sadrži dvostruku snagu umjetne inteligencije zahvaljujući višejezgrenom procesoru kojeg pokreće umjetna inteligencija i koji sadrži novu arhitekturu za bolje performanse. Tu je i Qualcomm aptX™ podrška za zvučne zapise kao i napredna podrška za VR aplikacije.

Android 9.0

Nokia 8.1 prvi je Nokia pametni telefon koji će biti pušten u prodaju s operativnim sustavom Android 9 Pie. Time se pridružuje liniji Nokia pametnih uređaja koji su dio Android One obitelji, što znači da nudi čistu i uvijek ažurnu verziju Androida. Pametni telefoni Nokia uz Android One omogućuju veliku pohranu i trajanje baterije, dolaze s mjesečnim sigurnosnim zakrpama kroz tri godine, te dva velika ažuriranja operacijskog sustava.

Nokia 8.1 dolazi s Android 9 Pie operativnim sustavom koji uključuje AI, pa se uređaj prilagođava ponašanju korisnika, čineći pametni telefon sve boljim. Primjerice, Prilagodljiva baterija ograničava potrošnju energije aplikacijama koje se ne koriste često, a App Actions predviđa što će korisnik učiniti slijedeće kako bi to mogao izvršiti brže.

Dobavljivost

Nokia 8.1 će biti na raspolaganju u tri kombinacije boja: plavo-srebrna, čelično-bakrena i željezno-čelična, od sredine prosinca po prosječnoj cijeni od 399€.