U srijedu Oppo predstavlja mobitel sa selfi kamerom ispod zaslona

Oppo će sredinom ovog tjedna predstaviti svoj, ali i općenito prvi mobitel na svijetu s kamerom ispod zaslona

Stjepan Bilić utorak, 25. lipnja 2019. u 07:00

Početkom ovog mjeseca saznali smo kako barem dvije tvrtke rade na razvoju kamera koje će biti moguće smjestiti ispod zaslona. Zahvaljujući tome iz igre bi ispali razni urezi i prorezi zaslona, te razni pop-up i slider sustavi koji se trenutno koriste, a koji vidno otežavaju proizvodnju mobitela.

Oppo i Xiaomi su pokazali na kakvim tehnologijama trenutno rade, a Oppo je čini se otišao najdalje u razvoju, ili jednostavno ima više hrabrosti prvi izići u javnost. Naime, Oppo je najavio kako će sredinom ovog tjedna predstaviti mobitel sa zaslonom ispod kojeg je ugrađena kamera.

Kako je od ranije poznato, prednost ovakvog dizajna je u tome što kada korisnik ne koristi prednju kameru taj dio zaslona može koristiti za prikaz ostalih informacija. Kako se tada, a i sada vidi na promotivnim videima, kamera je u tom slučaju nevidljiva.

Oppo je ususret MWC Shangai sajma na kojemu će 26. lipnja predstaviti svoj, ali i općenito prvi mobitel s kamerom ispod zaslona pripremio kratak video u kojemu se na trenutak može vidjeti kakvog je mobitel dizajna.

Video traje 15 sekundi, no veći dio otpada na prikazivanje trenutnih tehnologija koje se koriste kod selfie kamera, od podebljih rubova do slidera. Na samom kraju videa vidi se kako je kamera smještena centralno pri vrhu zaslona. Također se može vidjeti kako se u trenutku korištenja oko kamere pojavljuje i osvjetljeni prsten kako bi korisnik znao gdje točno treba gledati prilikom snimanja selfija.

Video otkriva i kako će zbog specifičnog dizajna gotovo cijela prednja strana uređaja biti prekrivena zaslonom. Zvijezda videa pojavljuje se oko 12-te sekunde.