ViewSonic Omni VX2728J-2K sposoban je IPS gaming monitor sa 180 Hz za ispod 200 eura

ViewSonic ponudio je na klasičnu gaming dijagonalu od 27'' IPS monitor s 1440p rezolucijom, relativno visokim refresh rateom, dobrim odzivom i AMD FreeSync Premium tehnologijom

Bug.hr utorak, 19. ožujka 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE –        ViewSonic Omni VX2728J-2K
Ekran 27'' (2560 x 1440) / 180 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS/ Edge LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 250 cd/m2
Vrijeme odziva  0,5 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.0, DisplayPort, 3,5 mm audio

U svijetu monitora koji postaju sve veći, širi i nabrijaniji i dalje se za gaming profiće, ali i obične entuzijaste na dijagonalu od 27'' gleda kao na jednu od boljih izbora. Na 1440p rezoluciji dobiva se dovoljna gustoća piksela na ovoj dijagonali pri čemu će biti manji zahtjevi na grafičkoj kartici da ostvari visok broj FPS-a i iskoristi velike brojke stope osvježavanja ekrana. ViewSonic se u ovom slučaju odlučio na kombinaciju najvažnijih opcija gaming monitora sa što nižom cijenom.

Neupečatljiv dizajn straga od elemenata ima samo logo proizvođača. Kućište je načinjeno od plastike
Neupečatljiv dizajn straga od elemenata ima samo logo proizvođača. Kućište je načinjeno od plastike

ViewSonic Omni VX2728J-2K dolazi sa stalkom koji liči na tronožac, a zapravo je podignuta varijanta nožica koje su u obliku obrnutog slova V. Na noge se nastavlja relativno tanak stalak koji omogućuje sve uobičajene ergonomske postavke kao što su podešavanje po visini, naginjanje naprijed-natrag, zakretanje i čak i pivot opciju. Proizvođač je okružio panel relativno tankim rubovima s tri strane, dok je brada nešto deblja i ima ViewSonic logo. Na donjoj desnoj strani nalaze se tipke za navigaciju OSD izbornikom te nema u zadnje vrijeme puno popularnije opcije s joystickom.

Ovom IPS monitoru glavne su prednosti brz odziv, 180 Hz stopa osvježavanja ekrana i podrška za AMD FreeSync Premium
Ovom IPS monitoru glavne su prednosti brz odziv, 180 Hz stopa osvježavanja ekrana i podrška za AMD FreeSync Premium

Okosnica ovog modela je IPS panel koji u odnosu na VA konkurenciju ima bolje kutove gledanja, generalno nešto bolji prikaz boja, ali i lošiji kontrast. OLED monitori su superiorniji od obje tehnologije, ali su i dalje daleko skuplji. Ovaj model se na našem tržištu može pronaći za ispod 200 eura. Panel nudi vrlo brzi odziv i ima refresh rate od 180 Hz koja će zadovoljiti i zahtjevnije gamere, iako ne i one koje naginju prema esportu koji će tražiti još bolje vrijednosti osvježavanja ekrana. Što se tiče svjetline, monitor dolazi s 250 cd/m2, a podržan je i AMD FreeSync Premium što znači da ćete moći igrati bez trganja slike i uz visoke FPS-ove.

Sposoban stalak nudi raznolike ergonomske mogućnosti uključujući i pivot opciju
Sposoban stalak nudi raznolike ergonomske mogućnosti uključujući i pivot opciju

Ono što nije idealno su sučelja koja nisu osobito bogata. Tu su dva HDMI 2.0 što znači da nećete moći dobiti 120 Hz od novih konzola. Ako na HDMI spojite računalo, najviše ćete moći dobiti 144 FPS-a, dok ćete pune mogućnosti moći iskoristiti povezivanjem na DisplayPort. ViewSonic je ugradio još 3,5 mm utor za slušalice. Tu su i stereo zvučnici snage 2 x 2 W. Iako monitor nominalno podržava HDR 10, svjetlina nije dovoljna da se iskusi blagodat ovog načina prikaza. Treba napomenuti da ViewSonic Omni VX2728J-2K podržava 100% sRGB i 95% DCI-P3 spektra, pa je s IPS panelom moguće iskoristiti ovaj model i za kreativne profesionalce, iako će njima zasmetati niža rezolucija.