AI rješenje za nadzor nedostupnih terena pobjednik drugog LAQOthona

Tim iz Thorondronea doskočio problemu nadzora velikih i nedostupnih terena i odnio pobjedu na ovogodišnjem LAQOthonu

Bug.hr petak, 9. veljače 2024. u 18:03

Umjetna inteligencija, kvaliteta zraka i dekarbonizacija teme su pobjedničkih projekata drugog izdanja LAQOthona. Inovatori, inženjeri raznih područja, dizajneri i developeri prijavili su 190 inovacija posvećenih rješavanju problema održivosti, a žiri je, u sklopu Bug Future Showa, od deset finalista proglasio troje najboljih.

Prvo mjesto i 10.000 eura pripalo je rješenju Thorondrone, kojem je u fokusu nadzor i prikupljanje podataka s velikih urbanih i prirodnih područja pomoću specijaliziranih bespilotnih letjelica opremljenih umjetnom inteligencijom. "Naše rješenje omogućuje precizno, brzo i energetski učinkovito prikupljanje, ali i razumijevanje, podataka za upravljanje gradovima, nadzor prometa, djelovanje uslijed prirodnih katastrofa ili praćenja biljnog i životinjskog svijeta. Iako smo sigurni u ono što radimo, ovakva priznanja uvijek puno znače jer su ipak potvrda struke da idemo u dobrom pravcu", izjavio je Domagoj Ćorić, pobjednik drugog izdanja LAQOthona.

Domagoj Ćorić
Domagoj Ćorić

Drugo mjesto i nagradu od 5.000 eura odnijela je ekipa s holističkim rješenjem koje koristi napredne tehnologije za praćenje i unaprjeđenje kvalitete zraka u određenom prostoru – Schuma.io. Treća je nagrada i iznos od 3.000 eura pripala DeCarbonNet cjelovitom rješenju za dekarbonizaciju industrijskih tvrtki. Klijenti se korištenjem platforme usklađuju s novom EU regulativom o dekarbonizaciji što im omogućuje bržu reakciju na utjecaj na okoliš, uz istovremeno poboljšanje profitabilnosti.

Odluku o pobjednicima donio je šesteročlani žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka i poznavatelja tehnologije i održivosti - Matija Žulj, osnivač i direktor deeptech startupa Agrivi, Marko Capek, magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije i suosnivač udruge Terra Hub, Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adria, Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report i novinar Jutarnjeg lista te Helena Virić Gašparić, osnivačica i CEO Greenera, pobjednika prvog LAQOthona, na čelu s Anom Zovko, direktoricom Sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju. 

Žiri LAQOthona
Žiri LAQOthona

"Žiriranje je ozbiljan posao i nosi veliku dogovornost. No zaista smo uživali gledajući ovogodišnje finaliste. Sjajne ideje i kvalitetne prezentacije, ozbiljan pristup i perspektivni ljudi koji mijenjaju svijet puni entuzijazma - srž su LAQOthona i razlog su zašto radimo to što radimo. I LAQO je nekad bilo samo ideja na papiru, a danas je jedan od najbrže rastućih digitalnih osigurateljnih brendova u EU, zato se nadam da ćemo baš mi biti odskočna daska ovim sjajnim projektima. Hvala svima koji su se prijavili, hvala žiriju na vrhunski odrađenom poslu i naravno, čestitke finalistima i pobjednicima. Jedva čekamo novo izdanje LAQOthona", naglasila je Zovko.

LAQOthon je nastavak održivih inicijativa LAQO osiguranja, prvog hrvatskog sto posto digitalnog osiguranja i tech inovacija Croatia osiguranja koje djeluje u sastavu Adris grupe. Na ovogodišnje izdanje LAQOthona u nešto manje od mjesec dana pristiglo je čak 190 prijava.

Više informacija o LAQOthonu i ovogodišnjim pobjednicima možete pronaći na www.laqo.hr/laqothon.