Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

U devetom izdanju natjecanja Atos IT Challenge na temu kooperativne umjetne inteligencije hrvatski tim sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka osvojio je treće mjesto s projektom Cooperative Traffic Control

Stjepan Bilić petak, 10. srpnja 2020. u 12:47

Poznati su pobjednici međunarodnog natjecanja za studente – Atos IT Challenge. Ove godine, u devetom izdanju natjecanja na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je 100 studentskih timova iz 27 država diljem svijeta. U uži krug izabrano je 16 timova od kojih su izabrana i tri najbolja.

Pobjednički tim Sveučilišta Azija Pacifik iz Malezije
Pobjednički tim Sveučilišta Azija Pacifik iz Malezije

Prvo mjesto osvojio je tim sa Sveučilišta Azija Pacifik, Malezija s projektom – PestKillerBot. Riječ je aplikaciji koja uklanja štetočine s polja za uzgoj cvjetnica koristeći dronove koji vrše kontrolu štetočina i prikupljaju podatke. Dronovi su autonomni i služe za otkrivanje bolesti sadnica kao i štetnih insekata i njihovo uklanjanje.

Arhitektura rješenja podijeljena je u četiri dijela:

  • Dodjela područja
  • Planiranje rute
  • Otkrivanje štetočina
  • Simulacija aktiviranja dronova

Studenti su dron izradili pomoću 3D pisača i nekoliko komponenti. Nagrada koju je osvojio malezijski tim iznosi 10.000 eura.

Drugo mjesto osvojio je tim s Tehnološkog Instituta Estudios Superiores u Monterreyju, Meksiko. Njihov projekt nosi naziv Digital Water i radi se web aplikaciji koja predviđa potrošnju vode kao i razinu vode na tri brane. Cilj projekta je isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom te pružiti korisnicima detalje kako bi se mogao pratiti nivo potrošnje i otpadne vode s ciljem poboljšanja upravljanja vodnim resursima.

Tim je podatke prikupljao pet godina, modaliteti su ispitivani četiri godine, a testirani su tijekom jedne godine. Za drugo mjesto na natjecanju meksički tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura.

Hrvatski tim sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka - Lucija Blažević i Leon Imširović
Hrvatski tim sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka - Lucija Blažević i Leon Imširović

Na trećem mjestu našao se hrvatski tim (Lucija Blažević i Leon Imširović) sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka s projektom CTC – Cooperative Traffic Control. Riječ je aplikaciji kojoj je cilj poboljšati promet te koja simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja. Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima određenu akciju – produžuje ili smanjuje trajanje zelenog ili crvenog svjetla, a sve ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznoj traci. Aplikacija nije bazirana na samo jedno raskrižje već dobiva i informacije od raskrižja u blizini.

Treće mjesto na natjecanju hrvatskom timu osiguralo je novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura. Treba napomenuti kako je za vrijeme trajanja natjecanja hrvatski tim dobivao mentorske savjete od Helene Librenjak iz tvrtke Atos. Također treba navesti kako su svi timovi uz novčane nagrade dobili i priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt u suradnji s Atosom.

Na natjecanju Atos IT Challenge dodijeljena je i posebna nagrada žirija koju je osvojio tim sa Sveučilišta Loughborough iz Velike Britanije. Njihovo rješenje „Initial Survey Swarm“ simulator je prirodnih nepogoda u kojem dronovi prikupljaju podatke tijekom zadanog razdoblja. Dronovi mogu dijeliti informacije koje prikupe prilikom pretraživanja uništenih zgrada nakon potresa generirajući 3D prikaz ili u područjima sa slabom internetskom pokrivenošću.

Dogodine održat će se deseto, jubilarno, natjecanje – Atos IT Challenge 2021. Tema natjecanja bit će „Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog“. Više o ovogodišnjem natjecanju možete saznati ovdje.