Natjecanja

Idea Knockout 2019: Ova 22 tima borit će se za put u Las Vegas i štand na CES-u 2020

Dragan Petric srijeda, 18. rujna 2019. u 06:00

Natjecanje na kojem se osvaja put i izlagački štand na CES-u 2020 u Las Vegasu možete pratiti na licu mjesta, uz besplatan ulaz, 26. rujna 2019. od 10:00 u prostoru HUB385

Bliži nam se 26. rujan (četvrtak), dan kada ćemo doznati tko će biti hrvatski izlagači na CES-u 2020, najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji će se u siječnju održati u Las Vegasu. Odabrat ćemo ih između čak 22 fantastična tima koji će nastupiti na Idea Knockoutu 2019, najuzbudljivijem i najvećem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja na koje vas svih pozivamo uz besplatan ulaz.

Dođite, dakle, 26. rujna u HUB385 u Zagrebu, gdje ćemo s početkom u 10:00 svjedočiti jedinstvenom okršaju znanja, ideja i volje te uživati u još jednoj posebnoj priredbi za zaljubljenike u tehnologiju u režiji Buga. Navijajte za svoje favorite i zajedno sa žirijem koji će ostati u tajnosti do početka samog natjecanja rešetajte pitanjima natjecatelje kako bismo zajedno odabrali najbolje za put u Las Vegas.

Da vas dodatno zaintrigiramo za ovogodišnje izdanje Idea Knockouta, objavljujemo popis svih 23 natjecateljskih timova (slučajnim redoslijedom) koji će sa svojom idejom pokušati nokautirati sve ostale konkurente. Idea Knockout 2019 održava se uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su Algebra, Zagbrebačka banka, HAMAG BICRO, HUB385 i Uber. Za sve sudionike zakusku je osigurao Fil Rouge Capital koji će najmanje jednom natjecateljskom timu ponuditi investiciju od 10.000 eura. Pivo za sve sudionike osigurala je Varionica, a kavu DeLonghi.

Iron Bull Tanks - https://ironbull.co/

Iron Bull je indie-studio za razvoj visoko-realističnih robotiziranih modela tenkova s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka, uključivši njihovo pokretanje, sposobnost ispaljivanja projektila (plastičnih) i sustav za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača. Proizvod je namijenjen simulacijama tenkovskih borbi u kojima igrači koriste razne taktike i manevre kako bi pobijedili prozivnike, pronašli njihove slabe točke i sveli njihove Health-bodove na nulu.

Chargelly - http://chargelly.eu/

Displej za oglašavanje i narudžbu pića u ugostiteljskim objektima. Radi se o proizvodu koji funkcionira kao „menu holder“ - držač za cjenike s ugrađenom funkcijom displeja koji omogućuje narudžbu pića i oglašavanje tvrtka putem clouda. Isto tako proizvod nudi i opciju punjenja svih vrsta mobitela i tableta te ima zaštićen sustav protiv krađe sa stolova.

OrganoBox - www.organobox.com.hr

Uređaj za uzgajanje konoplje u sobnom ambijentu. Donosi sustav umjetne inteligencije, implementiran u svrhu prepoznavanja oboljenja biljaka, kao i digitalni sustav za upravljanje staklenicima/plastenicima.

Mundus - www.mundus-game.com

Djeci i mladima, život bez tehnologije kao da nema smisla. Svaki trenutak svog života provode uz nekakav oblik tehnologije izuzev obrazovanja. Djeca, koja su najveći konzumenti tehnologije, u školama se prisilno odvaja od tehnologije, što dovodi do toga da su nerijetko nezainteresirana za nastavu, ne vole ići u škole, te odbijaju sudjelovati u obrazovnom procesu. Mundus tim je odlučio približiti tehnologiju formalnom obrazovanju kroz nekoliko softverskih i hardverskih rješenja. Neka od njih su Mundus pametna društvena igra, Mundus Quiz, Mundus pametna loptica te sam sustav koji je zapravo platforma za stvaranje i dijeljenje sadržaja te se može koristiti za praćenje statistika i napretka u učenju.

ChessDoubles - http://chessdoubles.com/

Rješenje s kojim je moguće uz pomoć drvenih digitalnih tabli, satova i softvera koji sve to koordinira igrati natjecateljski šah u parovima bez mogućnosti komunikacije među igračima, a sve zbog ideja da najbolja umna igra na svijetu postane još atraktivnija, zanimljivija i inteligentnija, odnosno da po prvi put šah postane momčadski u pravom smislu riječi - konačni je cilj omogućiti natjecanja šaha između država i klubova po sistemu Davis cupa.

Cricky - https://cricky.eu/

Farme insekata imaju svjetlu budućnost, osobito u pomaganju zemljama trećeg svijeta da vudu dovoljno opskrbljene hranom i proteinima za jelo. Danas više od 2 milijarde ljudi na svijetu jede neku vrst insekata, bogatih proteinima i drugim nutritivno vrijednim sastojcima. Farma insekata omogućuje proizvodnju takve vrste modernog prehrambenog artikla…

Verified by Pi – http://tp.rs/

Verified by Pi je jedinstvena i potpuno originalna aplikacija koja korisniku pokazuje da li je neka fotografija autentična, odnosno da li je obrađena PhotoShopom ili nekim sličnim programom za obradu fotografija. Internet je trenutačno preplavljen lažnim (fake) fotografijama, a sa ovom aplikacijom, koja je vrlo jednostavna za upotrebu, jednim klikom i za samo nekoliko sekundi korisnik dobiva potvrdu vjerodostojnosti i dokaz o autentičnosti fotografije ili dokumenta.  Uz pomoć “Verified by Pi” aplikacije korisnici popularnih društvenih mreža i online servisa (u kojima je upravo fotografija jedan od presudnih parametara), kao što su Instagram, Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Booking i mnogih drugih, će konačno imati pravu informaciju da li je fotografija koju gledaju realna ili “fake”.

Gamechuch Arcades - http://www.game-chuck.com/arcades/

Gamechuck Arcades je pokušaj revitaliziranja društvene gaming kulture u javnim prostorima. Tehnologija nam omogućuje igranje igara sa cijelim svijetom iz naših fotelja, no igranje uživo pospješuje povezanost među ljudima. Normalizacija gaming kulture u svijetu, koja se pretočila u povratak arkadnih barova, pokazuje da postoji potražnja i želja za takvim mjestima, a ovo je rješenje za njihovo opremanje…

Vesela Motika - Cleverville

Cleverville je cjelovito softversko rješenje namijenjeno poljoprivrednicima te kupcima njihovih proizvoda. Implementacijom Clevervillea dobivaju instantnu online prodaju, upravljanje ostalim kanalima direknte prodaje, optimizaciju poslovnih procesa, bolje upravljanje resursima te osiguravanje, utvrđivanje i širenje tržišta, a samim time i bolji financijski rezultat. Istovremeno Cleverville je dizajniran tako da proizvođačima omogućava umrežavanje i povezivanje te stvaranje smart zajednica oko hrane. Cleverville je i alat za promociju proizvoda nezavisnih farmera, razvoj poslovanja te širenje tržišta. Cleverville povezuje proizvođača izravno s krajnjim kupcem, bio on privatna ili pravna osoba, odnosno pokriva sve procese sve popularnijeg kratkog lanca nabave.

Goya 3D Printing - http://www.goya3d.com

Današnji 3D pritneri su notorno spori, no ovaj je jedinstven u svijelom svijetu – dvostruko je brži jer koristi dva mosta koji printaju istovremeno, uz dvostruki volumen i cijenu ispod 1.000 dolara. U razvoju je i model koji bi bio 20 pita brži od najbržeg 3D printera na svijetu.

FloorNap - www.floornap.com

FloorNap je aplikacija (startup) koja objedinjuje bilo kakvu vrstu smještaja čija cijena ne prelazi ograničenje od 15 eura za jednu noć po osobi, pokrivajući sigurnosne, higijenske aspekte i laku dostupnost. Omogućuje putniku da na jednostavan i brz način rezervira jeftin smještaj. Plan je potaknuti kulturu “spavanja na podu” (u vrećama za spavanje) i na taj način omogućiti jeftiniji smještaj sa boljom lokacijom. Vođeni smo principom “vidjeti i doživjeti više za što manje novaca” koje vlada kod mladih putnika.  Želimo biti prvi specijalizirani niskobudžetni posrednik i ponuditi inovaciju beskrevetnog smještaja.

Info minova – Pametni stol - https://info-minova.net

Pametni stol za narudžbu je inovativni proizvod koji primjenom novih tehnologija omogućuje brzu i lakšu narudžbu kao i naplatu narudžbe za svoje korisnike- konobare i goste. Nakon narudžbe pretvara se u interaktivni stol koji služi za korištenje Interneta i sl. Također može poslužiti za oglašavanje proizvoda i usluga. Računalo sadrži aplikaciju za naručivanje koja se sastoji od kompletne ponude određenog ugostiteljskog objekta jednostavna za korištenje. Razvijena je aplikacija za zaprimanje narudžbe prilagođena za laptop ili tablet ovisno o potrebi korisnika.

Unipu Team - µSCOPE - https://www.unipu.hr/uscope

Prvi hrvatski 3D tiskani mikroskop µSCOPE. Napravljen je u obliku glagoljičnog slova S te je nastao sinergijom različitih znanstvenih područja. Njegova je svrha najmlađim i nešto starijim generacijama omogućiti bolje razumijevanje svijeta i okoline. Iako je većina današnjih dječjih igračaka didaktička te one utječu na razvoj raznih djetetovih sposobnosti poput razvoja vizualne percepcije, koncentracije, pažnje, logičkog razmišljanja, zaključivanja, aktivnog slušanja i sl., malo njih prati napredak suvremene tehnologije. Kako bismo to promijenili razvili smo ovaj mikroskop.

Tatesoft Workflow Server - www.tatesoft.com

Tatesoft Workflow Server je informacijski sustav za razvoj softverskih robota (RPA – Robotic Process Automation) koji predstavlja novu generaciju RPA alata sa fokusom na bržu, efikasniju i jeftiniju implementaciju softverskih robota.

Talkini - https://www.talkini.com/en

Talkini je sigurna, online platforma u kojoj profesionalci imaju mogućnost održati video sesije, a zatim i naplatiti svoje usluge. Za razliku od postojećih rešenja, Talkini ne zahtijeva prethodno instaliranje programa ili ikakvo dodatno tehničko znanje za korištenje ove platforme. Od zakazivanja sastanaka pa do same naplate, cjelokupan proces je vrlo intuitivan i predstavlja dobru podlogu za širenje i jačanje postojećih biznisa.

SPOTSIE - https://spotsie.io/

Spotsie je vizualno bogata i motivirajuća aplikacija pokretana IoT tehnologijom, a omogućuje lociranje u unutrašnjosti te izvanredno iskustvo organizacije i posjećivanja raznih prostora. Ideja je poboljšati iskustvo posjete velikih događanja apliciranjem inovativnih IoT rješenja olakšavanjem života posjetiteljima i organizatorima. Mnoga događanja danas imaju vlastite aplikacije, no to nije dovoljno – s ovom aplikacijom iskustvo se podiže na višu razinu, uz mogućnost ispostave izvještaja o posjetiteljima u realnom vremenu.

Copperpot Interactive - VIAS - http://www.copperpot.eu/

Količina znanja koju tvrtke trebaju spustiti na svoje zaposlenike postaje sve veća i veća. Uz to, „millenialsi“ češće mijenjaju poslove, tako da je „turnover“ zaposlenika na razini 35%, pa sve više ljudi treba podučavati, a vremena i trenera je malo. VIAS je simulacija koja će automatizirani korake u procesima i/ili alatima te sugerirati sljedeći korak kopirajući najefikasnijih zaposlenika. Sada zaposlenici mogu biti istrenirani za posao u roku od par minuta umjesto par mjeseci, a tvrtka eksponencijalno podići razinu znanja i produktivnosti.

Inferno Apps - https://www.facebook.com/infernoapps/

Inferno Apps je set aplikacija za pametne telefone kojeg je smislio dvojac inženjera-vatrogasaca. Namjena je bila stvoriti softver koji će pomoći vatrogascima da brže i sigurnije reagiraju i obavljaju svoj posao. Prvi app, Inferno Foam, primjerice, provjerava stanje na terenu i vrši sve izračune vezane uz upotrebu vatrogasne pjene kako bi se posao učinio lakšim i efikasnijim.

Computer Vision – Inteligentan Video Nadzor - http://www.3visiond.com/

Ovaj sustav koristi inovativnu tehnologiju istovremenog korištenja više video kamera. Potreba za inteligentnim video nadzornim sustavima postoji već dulje vrijeme. Praćenje čovjeka u realnom vremenu koji se kreće između više video nadzornih kamera unutar, primjerice, prostora skladišta je vrlo težak i zahtjevan posao. Praćenje dvaju osoba unutar istog prostora je nemoguć posao za jednu osobu, odnosno jednog zaštitara. Definirali smo matematičku metodu povezivanja 3D svijeta i slike s video kamere te proširili vidno polje kamere definiranjem multicamera sustava. Dizajnirali smo potpuno novi sustav praćenja objekta u vidnom polju video kamere i potpuno novu metodu ispravljanja distorzije slike. Ove dvije metode su nam poslužile za definiranje potpuno nove tehnologije „Multikamera trackinga“.

Flow Design Team – Project Vector - http://flowdesign.fesb.unist.hr/

Projekt VECTOR razvila je grupa studenata avio-entuzijasta sa splitskog Sveučilišta kreirajući prvi prototip UAV sistema i podsistema: pišući vlastiti kod, testirajući elektroničke komponente i dizajnirajući vlastitu bespilotnu letjelicu. Studenti i svi uključeni u projekt usavršavaju stečena akademska znanja njihovim primjenjivanjem u praksi, poput rada u naprednim softverskim paketima za konstruiranje i analizu, izradu relevantnih softverskih rješenja u naprednim tehnologijama, preko poslovnih i prezentacijskih vještina, sve do timskog rada…

Duart - http://www.castingduart.com

Duart Entertainment Marketplace je prvi specializirani portal za entertainment industriju. Na jednom mjestu, moguće je povezivati se, komunicirati, zapošljavati i oglašavati se među korisnicima iz iste industrije, čitati novosti, članke i intervjue kako bi podignuli svjest o kulturnoj industriji kao profitabilnoj industriji. U našem fokusu je filmska industrija  s planom razvoja na druge grane "entertainment" industrije.

Vukovar Smart Living

Maketa pametnoga grada pod nazivom: „Vukovar – Our view of smart living“ u kojoj je prezentiran stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Maketa sadrži pametnu rasvjetu koja koristeći foto-otpornik i infracrvene senzore pojačava intenzitet svjetlosti prolaskom pored svakog rasvjetnog tijela ili smanjuje udaljavajući se od njega… Maketa sadrži i rješenja za pametni parking, pametne semafore i solarni tragač.

Kako su se na CES-u 2019 proveli prošlogodišnji pobjednici Idea Knockouta, pogledajte u nastavku, u epizodi Tech Radara snimljenoj odmah po njihovom povratku iz Las Vegasa...