U Zagrebu održana Srednjoeuropska informatička olimpijada, Hrvatska ukupno na 2. mjestu

Od 1. do 5. rujna u Zagrebu se u online formatu održala 28. srednjoeuropska informatička olimpijada CEOI 2021, a hrvatski su predstavnici osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. rujna 2021. u 12:18

Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu u Zagrebu, koji je ovogodišnji domaćin ovog natjecanja, hrvatska je mlada informatička reprezentacija ostvarila izniman uspjeh.

U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela 2. mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske, objavioje Hrvatski savez informatičara.

Imamo i apsolutnog pobjednika

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik ovog natjecanja. On je dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Dorijan Lendvaj
Dorijan Lendvaj

Republiku Hrvatsku na ovom su natjecanju zastupala dva tima, jer domaćin natjecanja prema pravilima ima pravo i na dodatni tim. Oni su bili sastavljeni od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi te kroz proces priprema. Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.

Prema pravilima, natjecanje CEOI sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja. Ovo natjecanje organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo u svojim prostorima.