Netflixova aplikacija na iOS-u izbjegava plaćanje naknade Apple App Storeu

Novi gumb na iOS-u dolazi nekoliko dana nakon što je Netflix objavio svoju zaradu u drugom kvartalu 2022. s gubitkom od 970.000 pretplatnika.

Tomislav Stanković utorak, 26. srpnja 2022. u 06:00
📷 Image: Netflix
Image: Netflix

Netflixova aplikacija na iOS-u sada ima gumb za prijavu koji će vas preusmjeriti na njihovu stranicu kako biste se mogli pretplatiti na jedan od dostupnih paketa pri čemu tvrtka ne plaća nikakvu naknadu App Storeu. Ova promjena dolazi nakon što je Apple u ožujku rekao da aplikacije za "čitače", one koje pružaju digitalni sadržaj poput knjiga i videa, mogu ponuditi vanjsku poveznicu na njihovu web stranicu za kreiranje računa, prenosi TechCrunch.

Novi ekran, koji je prvi primijetio 9to5Mac, prikazuje gumb koji će vas odvesti na netflix.com/join. Ali prije nego što budete preusmjereni na web stranicu, aplikacija prikazuje zaslon upozorenja koji vam daje do znanja da više ne obavljate transakcije koristeći Appleov sustav i da svim procesima povezanim s tim upravlja Netflix.

Inače, Apple je zatražio od programera u Južnoj Koreji i Nizozemskoj (vezano uz aplikacije za spojeve) da koriste slične ekrane s obavijestima za korištenje alternativnih sustava plaćanja za kupnju unutar aplikacije.

Nije jasno hoće li novi gumb biti dostupan korisnicima diljem svijeta.

📷 Image: Netflix
Image: Netflix

Apple uzima 15% tj. 30% naknade od aplikacija za prodaju pretplata putem sustava plaćanja App Storea.

Dok vam je Netflix dopuštao da se prijavite za uslugu na svom iPhoneu, ukinuo je naplatu iTunesa 2018. kako bi izbjegao plaćanje provizije. Umjesto toga, Netflixova aplikacija za iOS samo je pružila opciju prijave bez procesa unutar aplikacije ili veze na svoju web stranicu za stvaranje vašeg računa. Netflix se nada da će novi gumb za prijavu na iOS-u dovesti više novih korisnika na platformu.

Za usporedbu, na Androidu, Netflix vam omogućuje da kreirate račun tako da navedete svoju adresu e-pošte, a kasnije vam šalje e-poruku s informacijama za kupnju plana za početak korištenja aplikacije i gledanje sadržaja.