Algebra prva u Hrvatskoj pokreće studijski program podatkovne znanosti i AI-ja

"Podatkovna znanost i umjetna inteligencija" – novi studijski program Sveučilišta Algebra ima cilj obrazovati studente za zanimanja budućnosti

debug.hr srijeda, 27. ožujka 2024. u 16:05

Ozbiljna znanstveno utemeljena predviđanja ukazuju kako će za oko 80% zanimanja izmjena načina rada zbog razvoja umjetne inteligencije zahvatiti do 20% aktivnosti u tim zanimanjima, dok će kod 20% zanimanja automatizacija zahvatiti čak 50% aktivnosti – mnoga će se, dakle, zanimanja značajno promijeniti. Iz tog razloga potrebna je promjena i u načinu podučavanja pa se u novom sveučilišnom studijskom programu, najavljenome iz Algebre, isprepliću aspekti razumijevanja poslovnih procesa, informacijske tehnologije i informatike.

Novi studijski program Sveučilišta Algebra naziva se "Podatkovna znanost i umjetna inteligencija" i prvi je program te vrste u Hrvatskoj. Ideja mu je da spaja poslovanje, tehnologiju i praktične izazove iz stvarnog svijeta u jedinstven spoj znanja namijenjen stručnjacima, koji će aktualne probleme rješavati kreativnim korištenjem naprednih digitalnih alata i inovativnih tehnika analize podataka.

Umjetna inteligencija s "humanističkim štihom"

Na sličan način na koji umjetnici koriste različite boje i materijale za stvaranje svojih umjetničkih djela, umjetna inteligencija može biti korištena kao alat za oblikovanje digitalnog prostora i kreiranje korisničkih iskustava s pozitivnim utjecajem na svakodnevni život. Upravo zato Sveučilište Algebra pokreće studij koji kombinacijom podatkovne znanosti i umjetne inteligencije daje "humanistički" štih klasičnom računarstvu.

"Novim studijem želimo svim učenicima koji razmišljaju široko i multidisciplinarno pružiti mogućnost komplementarnog studiranja bez potrebe za žrtvovanjem tehnološkog ili društvenog područja edukacije. Studij je namijenjen svima koji prepoznaju trendove modernog doba i žele naučiti koristiti digitalne tehnologije za pretvaranje podataka i informacija u znanje, znanja u mudrost, a mudrosti u donošenje dobrih odluka. Takav snažan fokus na ljudsku upotrebu tehnologije stvorit će potpuno novu generaciju stručnjaka koji će mijenjati način na koji funkcioniraju privatni i javni sektor te svi aspekti suvremenog društva" – rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Studenti će kroz novi Algebrin studijski program naučiti kreirati aplikacije, rješavati praktične probleme i upravljati podacima koristeći interdisciplinarne vještine u informacijskoj tehnologiji i podatkovnoj znanosti, od učenje osnova umjetne inteligencije do dubokog strojnog učenja.

180 ECTS bodova

"Po završetku studijskog programa, digitalni arhitekti će na temelju dubokog razumijevanja načina na koji umjetna inteligencija oblikuje društvo biti osposobljeni za izgradnju inovativnih računalnih alata i aplikacija koje će zajednici omogućiti napredak u svim obuhvaćenim sferama života i rada" – rekao je dr.sc. Zdravko Kunić, voditelj prijediplomskog studija Podatkovne znanosti i umjetne inteligencije Sveučilišta Algebra.

Ukupan broj ECTS bodova koji se stječe završetkom ovog trogodišnjeg prijediplomskog studija je 180, čime se stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) podatkovne znanosti i umjetne inteligencije (univ.bacc.inf.). Novi studij akreditiran je u polju informatike, a više informacija dostupno je ovdje.