Naredba "sudo" stiže u Windowse 11

Poznata naredba kojom se zadaje izvršavanje prioritetnih zadaća operacijskom sustavu izravno iz naredbenog retka omogućit će zadavanje naredbi visokog prioriteta iz "običnog" prozora

Sandro Vrbanus petak, 9. veljače 2024. u 20:00

Naredba "sudo" dolazi iz operacijskih sustava zasnovanih na Unixu, a kratica je od "substitute user, do" – dakle, naređuje OS-u da naredbu koja slijedi iza nje izvršava s podignutom razinom privilegija, kao da ju je naredio root korisnik, s najvišom razinom pristupa. Kao što vidimo, riječ je o naredbi koja se zadaje u naredbenom retku i namijenjena je primarno naprednim korisnicima – a sada će biti dostupna i u Windowsima, OS-u koji je nije podržavao, a mnogima je to vjerojatno tamo nedostajalo.

Sudo for Windows

Microsoft je ovoga tjedna najavio uvođenje naredbe "Sudo for Windows" u svoj operacijski sustav Windows 11. Ona će prvo biti dostupna "insajderima" u verziji Windows 11 Insider Preview Build 26052. Kako objašnjavaju, Sudo for Windows omogućit će izvođenje privilegiranih naredbi izravno iz prozora konzole, koji ne mora nužno imati povećanu razinu privilegija unutar OS-a.

Osim instalacije insider verzije Windowsa, naredbu sudo potrebno je i ručno aktivirati
Osim instalacije insider verzije Windowsa, naredbu sudo potrebno je i ručno aktivirati

"Ergonomsko je to i poznato rješenje za one korisnike, koji žele izvršiti naredbu s visokim pristupom, a da pritom ne moraju otvoriti novu konzolu s visokim privilegijama", pojašnjavaju iz Microsofta te ističu da projekt nije "fork" ili "port" slične funkcije iz Linuxa, već da je riječ o potpuno prilagođenoj implementaciji iste naredbe u njihov OS. Riječ je, kažu, ipak o različitoj implementaciji, koja neće dijeliti sve značajke s Linuxom.

Projekt je dostupan i na GitHubu, a u nastavku donosimo i kratki video tutorial o tome kako će Sudo u Windowsima 11 funkcionirati te čemu će moći služiti.

Očekivano, kod zadavanja te naredbe, Windowsi će upozoriti korisnika da čini nešto "opasno", odnosno tražit će od njega dodatnu potvrdu podizanja prava pristupa, kako bi se spriječilo nenamjerno izazivanje problema.