Hrvatski znanstvenik, Andrija Miličević ušao je u top jedan posto znanstvenika platforme Kaggle

Andrija Miličević, hrvatski znanstvenik i asistent na FER-u, osvojio je zlatnu medalju na ovogodišnjem natjecanju - IceCube - Neutrinos in Deep Ice čime je ušao u top jedan posto znanstvenika platforme Kaggle

Stjepan Bilić srijeda, 7. lipnja 2023. u 11:05
Andrija Miličević
Andrija Miličević

Iako je Hrvatska relativno mala zemlja hrvatski znanstvenici su često vrlo uspješni svijetu. Jedan od njih je i Andrija Miličević, asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Andrija se osvajanjem zlatne medalje na ovogodišnjem natjecanju IceCube Neutrinos in Deep Ice upisao u sam vrh svjetske zajednice podatkovnih znanstvenika čime je i ispunio uvjete za dodjelu titule Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije, jer je do sada osvojio ukupno pet zlatnih medalja.

Andrijin uspjeh je još veći kada uzmemo u obzir da se na ovogodišnje natjecanje prijavilo čak 812 timova znanstvenika i inženjera iz cijelog svijeta. Trenutno zauzima visoko 58. mjesto na sveukupnoj rang ljestvici od preko 200.000 aktivnih natjecatelja na samoj platformi, odnosno u top 1% svih natjecatelja.

Cilj ovogodišnjeg natjecanja bio je pomoći znanstvenicima koji rade u IceCube Neutrino Observatory da dobiju bolji uvid u ponašanje zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa, a kroz izradu prediktivnog modela smjera kretanja neutrino čestica.

Podsjetimo, IceCube je prva ustanova takve vrste na svijetu, dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Naše ranije tekstove na temu IceCubea možete pronaći na ovoj poveznici. Napomenimo još kako se IceCube sastoji od 5160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1450 do 2450 metara te kako je vrijedan 279 milijuna američkih dolara.

Kaggle je 2010. godine pokrenuo Google, kao platformu koja okuplja inženjere, studente, kompanije i sve koje zanima područje umjetne inteligencije i podatkovnih znanosti. Platforma ima preko 10 milijuna registriranih članova i trenutno čini najveću zajednicu podatkovnih znanstvenika na svijetu. O značaju same platforme u svijetu umjetne inteligencije govori činjenica da su brojna razvijena rješenja vrlo često objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima. Tim Andrije Miličevića nedavno je objavio rezultate jednog takvog natjecanja u časopisu Nature Methods (Analysis of the Human Protein Atlas Weakly Supervised Single-Cell Classification competion) u suradnji s prof. Emmom Lundberg sa Sveučilišta Stanford, a sada je ostvario još značajniji uspjeh u samostalnoj kategoriji.

Za kraj navedimo da Andrija Miličević ima diplomu dva fakulteta – FER-a i Medicine, a 2019. godine dobio je i dekanovu nagradu za najbolji znanstveni rad koji je kombinirao umjetnu inteligenciju i neuroznanost.