Osnivač Silk Roada "tvita" iz zatvora i traži pomilovanje

Ross Ulbricht osuđen je na doživotni zatvor 2015. godine zbog vođenja ilegalne tržnice narkotika na Dark webu. Začudo, i iz zatvora je aktivan na Twitteru

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. u 10:22

Ross Ulbricht, danas 34-godišnjak, u federalnom zatvoru u Coloradu služi doživotnu zatvorsku kaznu. 2015. godine osuđen je na dvostruku doživotnu kaznu i još 40 godina, bez mogućnosti pomilovanja, pod optužbama da je pokrenuo, vodio, poticao i u konačnici velik novac zaradio na ilegalnoj tržnici narkotika Silk Road koja se nalazila na Dark webu.

U međuvremenu su Ulbrichtovi odvjetnici na presudu uložili nekoliko žalbi, a cijeli je slučaj stigao i do Vrhovnog suda SAD-a, koji je pak u lipnju ove godine odbio razmatrati žalbu. No, osuđeni osnivač Silk Roada ne odustaje od pravne borbe za svoju slobodu. Njegova je obitelj na Twitteru pokrenula profil @RealRossU, na kojem već nekoliko tjedana objavljuje poruke koje im sam Ross diktira iz zatvora.

Među tvitovima se tako nalaze zapisi i slike iz zatvorskog života, razna Ulbrichtova razmišljanja, kao i najnovije vijesti oko žalbenog procesa. Nedavno je čak pokrenuta i peticija kojom se traži predsjedničko pomilovanje, koje je Ulbrichtu sada jedina nada da do kraja života izađe iz zatvora.

Peticija je do sada skupila gotovo 60 tisuća potpisa. Na njoj se ovog osuđenika predstavlja kao nekoga tko služi doživotnu zatvorsku kaznu "zbog web stranice", argumentira se kako je suđenje bilo nepravedno, te da je Silk Road bio "poput eBaya", te da nije Ulbrichtova krivica što su ljudi na njemu trgovali narkoticima.