Apple Watch mogao bi poslužiti kao daljinski za ostale kućne uređaje

Imate li Apple Watch i ostale dodatke pametnom domu iz Appleovog ekosustava, možda biste ih u budućnosti mogli povezati tako da pametni sat čita vaše geste ruku i pretvara ih u naredbe

Sandro Vrbanus utorak, 14. ožujka 2023. u 06:53

Apple TV, HomePod i razni uređaji pametnog doma spojeni na Appleov HomeKit, mogli bi u budućnosti svi biti povezani na još jedan način. Osim što ih se sada može kontrolirati, primjerice, putem iPhonea ili virtualne asistentice Siri, u Appleu su zamislili da se kontroliranje IoT dodataka u domu može obaviti i gestama ruke. No, samo ako je na toj ruci njihov pametni sat – Apple Watch.

Mahanjem do kontrola

Ovu ideju opisuje patent, koji je Apple predao Patentnom uredu SAD-a, koji im još nije odobren, ali je odnedavno javno dostupan. Iz kompanije ističu kako je osnova opisane tehnologije niz senzora, koji se nalaze u pametnim satovima i drugim nosivim uređajima, a koji su u stanju prepoznati geste i kretnje ruku – akcelerometri, žiroskopi i magnetometri. Osim toga, tehnologija bi se oslanjala i na bežične mreže (UWB, Bluetooth), kojima bi sat komunicirao s ostalim povezanim uređajima.

Sat bi, kako stoji u patentnoj prijavi, mogao prepoznati i pokrete ruku i prstiju, a određene bi njihove geste bile predodređene za akcije kao što su odabir aktivnog uređaja, uključivanje i isključivanje, upravljanje reprodukcijom glazbe, glasnoćom i tome slično. Korisnici bi, dakle, imali mogućnost samo "mahnuti" prema nekom uređaju, a on bi potom obavio ono što se od njega traži.

Set gesti, koje bi služile kao "daljinski upravljač", bio bi konačan, a ista gesta koristila bi se u upravljanju s više uređaja – samim time bitno će biti i ugraditi gestu za odabir uređaja s kojim se želi upravljati. U pozadini svega radili bi algoritmi strojnog učenja, koji bi imali zadatak prepoznati pokrete i položaje ruke, tj. odvojiti nenamjerne pokrete od gesti, kojima bi korisnik svjesno htio upravljati nekim drugim Appleovim uređajem.