Garmin predstavio MARQ seriju satova s cijenama od 11.790 do 19.590 kuna

Povodom 30 obljetnice tvrtke, Garmin je danas službeno predstavio kolekciju od pet novih modela satova u novoj seriji MARQ koja donosi stilski dotjeraniju već od ranije poznatu Garminovu funkcionalnost

Drago Galić četvrtak, 14. ožujka 2019. u 15:00

Iako u kategoriji pametnih satova/fitness trackera Garminovi zasigurno spadaju među najskuplje, u kategoriji muških „lifestyle“ satova Garminovi, kao i drugi pametni satovi, cijenom kaskaju. Da bi ispravili ovu „nepravdu“ garminovci su se dosjetili pa su povodom 30-te godišnjice  tvrtke službeno najavili seriju MARQ  satova (ukupno pet različitih modela) koji su skuplji i od njihovih do sada najskupljih modela i već ulaze u kategoriju skupljeg muškog nakita.

Pet modela su MARQ Athlete, MARQ Aviator, MARQ Driver, MARQ Captain i MARQ Expedition, a premda je službeno priopćenje ponešto šturo na tehničkim specifikacijama, na službenim Garminovim stranicama satovi su već u prodaji i prema svemu viđenome, radi se o vanjskom redizajnu od ranije poznate tehnologije, pa je tako i dalje u igri MIP zaslon u boji (čitljiv u raznim uvjetima, ali svakako ne jedan od najupečatljivijih zaslona u konkurenciji pametnih satova) rezolucije 240*240 piksela, te podrška za  sve navigacijske satelitske sustave, spremanje glazbe, povezivanje s WiFi,BT i ANT protokolima uz uobičajeno dugotrajno vrijeme autonomije u čemu Garminovi satovi i inače prednjače.

MARQ Athlete (inače, MARQ nije kratica za bilo što, ali službeno se piše verzalom, pa mi tako prenosimo) je klasičan Garminov fitness tracker i pametni sat s podrškom za mjerenje V02 max i skalu vremena  oporavka, te mjeri dinamiku trčanja za daljnje praćenje statistike vježbanja, mjerenje napretka i podešavanje kondicije. Podržano je povezivanje s raznim vanjskim biometrijskim senzorima uz, naravno, njegov integrirani senzor pulsa.  Tko je imao prilike koristiti ili i dalje koristi Fenix 3HR ili neki od Fenixa najnovije pete generacije, zna o čemu se radi.

MARQ Aviator daje naglasak na avijatičarski dojam, pa je tu GMT-okvir koji pruža pilotima brzi pristup GMT-vremenu, uz dvije dodatne vremenske zone označene lokalnim šiframa zračne luke na zaslonu sata. MARQ Aviator također dolazi s namjenskim zrakoplovnim funkcijama, uključujući karte s detaljima zračne luke i naprednim sigurnosnim značajkama kao što su Direct-To-Navigation, Nexrad Weather Radar, globalna baza zračnih luka i Garmin integracija kokpita (može se povezati s Garminovim uređajima u kokpitu koji to podržavaju – za nas 99,9999% totalno neiskoristivo). Kućište je „… kombinacija brušenog titana i poliranog crnog keramičkog GMT okvira…“ i k tome „… sat upotpunjuje zrakoplovstvom nadahnuta multilink titanijska narukvica s dizajnom "pomaknutog krila" i mikro-prilagodbom“.

MARQ Captain je namijenjen jedriličarima i sličnima („običnim“ pomorcima vjerojatno ne), a naglasak je na dizajnu: „… dolazi u bogatim nautičkim bojama, plavim keramičkim regatnim okvirom i zadivljujućim inovativnim najlonskim remenom. Tkani na jugu Francuske s razrađenim žakardskim tkanjem, omogućuju spajanje tri plava tona u jedinstven živopisni uzorak koji odražava morski karakter ovog sata. Remen je izrađen za iznimnu izdržljivost u slanom okolišu, a čvrsto tkana pređa je laserski izrezana i učvršćena metalnim držačima za moderan i elegantan izgled.“.

Od funkcionalnih sadržaja samoga sata tu je prikaz virtualne startne linije, preostalo vrijeme do početka utrke i pomoć pri okretu uz vjetar. Na zaslonu sata se prikazuje trenutna brzina vjetra, temperatura i informacije o plimi u matičnoj luci, olakšavajući nautičaru odlučiti jesu li uvjeti pogodni za provesti dan na vodi.

MARQ Driver je namijenjen ljubiteljima automobilizma, a sadrži karte više od 250 trkaćih staza diljem svijeta. Podržava automatizirano mjerenje vremena odvoženih krugova, automatsko razdvajanje krugova, delta vrijeme uživo te funkciju Track Timer. Track Timer omogućuje vlasniku praćenje vremena automobila izravno s trkaće staze, automatski izračunava prosječnu brzinu automobila i označava je na skali tahimetra okvira sata.

MARQ Expedition sadrži TOPO karte, ugrađeni altimetar, barometar i kompas koji se automatski kalibriraju. Kompatibilan je sa satelitskim komunikatorom inReach Mini. Bežična povezivost između jedinica omogućuje vlasniku daljinsko upravljanje inReach Mini uređajem za slanje i primanje poruka s bilo kojeg mjesta na svijetu pomoću ovog sata. Također zaslon sadrži okvir s kompasom u 360° i analognu barometarsku vagu. Jedini od MARQ-ova s kožnim remenom.

Ovisno o modelu, cijene na domaćem tržištu idu od 11.790 do 19.590 kuna, a vjerojatno ćemo do idućeg mjeseca imati neki ili sve od ovih na testu, pa očekujte tekst u svibnju ili lipnju o novim MARQ-ovima.