Pametni sat s potpisom Bugattija prvi je izrađen od ugljikovih vlakana

Bugatti je stavio svoj logotip na pametni sat proizveden u austrijskoj kompaniji VIITA, a za cijenu od gotovo 20.000 kuna dobiva se prvi pametni sat potpuno uklopljen u karbonsko kućište

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. listopada 2022. u 06:00

Bugatti, kao marka luksuznih automobila, s vremena na vrijeme ima i izlete u druge kategorije luksuznih proizvoda. Vidjeli smo tako do sada njihove ručne mehaničke satove, stolove za biljar, električne romobile, a novitet u ponudi im je – pametni sat. Bugatti Carbone Limited Edition novi je smartwatch u prodaju pušten s Bugattijevim logotipom i na njihovoj internetskoj trgovini. Izradila ga je austrijska kompanija VIITA, a riječ je o jedinstvenom uređaju, koji će biti dostupan u ograničenoj količini od samo 2.500 primjeraka.

CNC-glodani ugljik

Prvi je to pametni sat na svijetu u kućištu u potpunosti izrađenome od CNC-om rezbarenih ugljikovih vlakana. Taj materijal povezuje naprednu tehnologiju iz njihovih automobila s komadom tehnologije koji možete nositi na ruci. Dizajn je također u skladu s njihovim kompanijskim bojama, uz neizostavni vidljivi natpis Bugatti koji sugerira da je sat sve, samo ne jeftin.

Pogledamo li tehničke specifikacije, ističe se vodootpornost do 100 metara dubine, baterija s trajanjem od čak 15 dana između punjenja, 5-godišnje jamstvo te, uz spomenuta ugljikova vlakna, safirno prednje staklo. Da bi luksuzni ugođaj bio potpun, stražnji poklopac načinjen je od čistog titanija. Promjer kućišta je 46,9 milimetara, debljina 15,4 mm, a ukupna masa s narukvicom (silikonskom ili najlon/silikonskom) 94 grama.

Zaslon je okrugli, tipa AMOLED, razlučivosti 390x390 točaka i osjetljiv na dodir. Tu su i senzori otkucaja srca, zasićenosti kisikom, žiroskopi te GPS/Galileo/Glonass navigacija. Baterija kapaciteta 540 mAh puni se bežično, a u slučaju da se sat koristi s "always on" zaslonom, očekivano trajanje jednog punjenja je 2-3 dana.

Sat, kao i gotovo svaki drugi, može mjeriti fizičku aktivnost, stres, san, rad srca, a kao dodatnu funkciju ističu i onu automobilsku. Naime, ako vozite po trkaćoj stazi, Bugatti Carbone Limited Edition moći će automatski bilježiti ostvarena vremena po krugovima, mjeriti brzinu vožnje i ubrzanja, sve uz pomoć GPS-a i ugrađenog akcelerometra.

Cijena je 2.690 eura, ili, ako želite uštedjeti na pretvaranju valute, 19.896 kuna, s uključenim porezom i besplatnom dostavom. Prvih 500 primjeraka bit će dostupno u prosincu.