Xiaomi Mi Watch, prvi pametni sat pod Mi brendom

Xiaomi je na današnjem događaju predstavio i svoj prvi pametni sat pod Mi brendom – Mi Watch temelji se na Wear OS platformi i dizajnom neodoljivo podsjeća na Apple Watch

Stjepan Bilić utorak, 5. studenog 2019. u 14:15

Xiaomi je oduvijek smatran kineskom inačicom Applea. Da im je američki Apple često uzor do sada su dokazali više puta, što modnim sklonostima prvog čovjeka tvrtke, što čestim kopiranjem Appleovog dizajna, mada su u jednom trenutku oštro odbacili navode o kopiranju.

Što god da od gore navedenog bilo istina ili ne, teško da će ikome promaći činjenica da Xiaomijevi uređaji sliče na Appleove, ne uvijek, ali često. Isti slučaj je i s njihovim novim, ujedno i prvim pametnim satom iz serije Mi. Naziv uređaja je Mi Watch, a dizajn neodoljivo podsjeća na Apple Watch. I tu svaka sličnost prestaje.

Sat ima 1,78“ AMOLED zaslon razlučivosti 410 x 410 točaka i gustoće 326 dpi.  Kvadratno kućište promjera 44 milimetara većinom je metalno (aluminij), izuzev donje strane koja je keramička. S desne bočne strane nalazi se kruna, mikrofon i tipka, a s lijeve zvučnik i još jedan mikrofon.

Nadalje tu je i podrška za eSIM i LTE tehnologije zbog čega Xiaomi Mi Watch naziva i malim telefonom. Podržane su i ostale tehnologije koje jedan sat čine pametnim – Wi-Fi, Bluetooth, NFC i GPS. Mi Watch se temelji na hardverskoj platformi Snapdragon 3100 4G, ima 1 GB RAM-a te 8 GB prostora za pohranu. Sa softverske strane temelji se na platformi Wear OS koja je zamaskirana s MIUI temom.

Mi Watch Premium Edition, na uvodnoj fotografiji je standardni Mi Watch s gumiranom narukvicom
Mi Watch Premium Edition, na uvodnoj fotografiji je standardni Mi Watch s gumiranom narukvicom

Mi Watch podržava Firstbeat algoritam, očitava brzinu otkucaja srca te izračunava VO2 Max (određuje maksimalni volumen kisika kojeg tijelo korisnika može unijeti, prenijeti ga u mišiće, te ga iskoristiti kao energiju tijekom, primjerice trčanja.). Uz sat dolazi više od 40 aplikacija kao i podrška za trgovinu aplikacijama koja će omogućiti plasiranje i dodatnih, proizvedenih od strane drugih developera. Za energiju je zadužena baterija kapaciteta 570 mAh. Baterija prema navodima proizvođača može uz uključen 4G osigurati autonomiju u trajanju do 36 sati.

Mi Watch za sada će biti dostupan isključivo na kineskom tržištu po cijeni od oko 185 USD. Kao što je i slučaj s Mi CC9 Pro telefonom tako je i Mi Watch dobio posebno, Premium Edition izdanje. Razlika u odnosu na standardni je u tome što Mi Watch Premium Edition ima safirno staklo iznad zaslona, te kućište i narukvicu od nehrđajućeg čelika. Cijena Premium dodatka je 100 USD, pa konačna cijena za Mi Watch Premium Edition iznosi oko 285 USD.