Apple tuži bivšeg dizajnera MacBooka

Lancaster je radio na 13-inčnom i 15-inčnom MacBooku Pro s redizajnima Touch Bara, a u tvrtki je bio zaposlen 11 godina

Matej Markovinović petak, 12. ožujka 2021. u 12:47

Apple tuži svog bivšeg dizajnera arhitekture proizvoda Simona Lancastera, zbog prodaje poslovnih tajni i detalja o neobjavljenim Appleovim proizvoda jednom novinaru, prenosi Appleinsider.

Naime, navodi se da se Lancaster nadao da će time steći publicitet za svoj sljedeći pothvat nakon napuštanja Applea, a tvrtka je rekla u izjavi za The Verge da krađa ideja i povjerljivih podataka potkopava njihov napor te nanosi štetu Appleu i kupcima.

„Vrlo ozbiljno shvaćamo namjernu krađu naših poslovnih tajni te kršenje naše etike i politike zbog osobne koristi“, objašnjavaju iz Applea dodajući da će učiniti sve u njihovoj moći da zaštite svoje inovacije.

Prema Appleovoj tužbi, Lancaster i neimenovani dopisnik iz medija, počeli su komunicirati 2018. godine o mogućnosti dobivanja informacija. To je trajalo sve do proljeća 2019. godine kada je Lancaster tražio od novinara da istraži glasine o potencijalnom Appleovom proizvodu koji bi mogao stvarati probleme njegovoj startup tvrtki. Krajem te godine, Lancaster obavještava navedenog novinara da planira napustiti Apple, potom mu daje tajne podatke o tvrtkinim proizvodima te želi da se napiše priča o „12-godišnjem veteranu dizajna u Appleu koji odlazi zbog nevjerojatnog startupa“.

Budući da je novinar tražio od Lancastera dodatne informacije o Appleovom projektu „Projekt X“, bivši je dizajner prisustvovao sastanku o tom projektu nakon što je predao obavijest o otkazu 15. listopada 2019. godine. Navodi se da su mu drugi zaposlenici sugerirali da ne dođe na sastanak, no Lancaster je htio dobiti još informacija koje bi mogao proslijediti svom medijskom kontaktu. Apple navodi da je Lancaster koristio svoju akreditaciju za preuzimanje povjerljivih podataka, sve dok nije službeno bio otpušten iz tvrtke.