HT-u određena kazna od 28,1 milijun kuna zbog neprijavljivanja cijena HAKOM-u

Hrvatski Telekom pravomoćno je izgubio spor i dobio najvišu novčanu kaznu ikada izrečenu jednom telekomu u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus utorak, 15. listopada 2019. u 17:23

Hrvatski Telekom još 2016. godine bio je optužen da nije nadležnoj agenciji, HAKOM-u, dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima su prodavali svoje usluge od 2015. do 2016. godine. Cijelu je stvar bio "zakuhao" Vip koji je prijavio HT HAKOM-u, a regulator je pokrenuo inspekcijski nadzor zbog određenih paketa usluga koje nisu bile prijavljene u službenom HT-ovom cjeniku.

Najviša kazna ikada

HAKOM je tada protiv HT-a pokrenuo i sudski postupak te u travnju ove godine dobio presudu, pa je HT-u bilo naloženo da mora platiti 28.101.444 kune – odnosno 0,5% ukupnog godišnjeg prihoda za 2016. godinu. Iako za ovakve prekršaje zakonska kazna iznosi od 1 do 10 posto godišnjeg prihoda, Općinski prekršajni sud odredio je da se HT kazni s polovicom najmanjeg iznosa, a kao olakotna okolnost navedena je činjenica da nije ranije bio kažnjavan.

HT se na ovu presudu žalio, no taj postupak nije završio pozitivno za njih. Sada objavljena presuda Visokog prekršajnog suda potvrđuje onu prvostupanjsku i odbacuje žalbu Hrvatskog Telekoma. HT je tako i službeno kažnjen najvišom novčanom kaznom izrečenom jednom telekomu u Hrvatskoj.

Izjava iz HT-a

Vezano za ovaj slučaj poslali smo upit Hrvatskom Telekomu, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"U Hrvatskom Telekomu smo tek zaprimili presudu i analiziramo daljnje pravne korake. U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom.", odgovoreno nam je iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.